Správný zasedací pořádek u vánočního stolu: Víte, kam usadíte babičku s dědou?

Připravujete se už pomalu na Vánoce a přemýšlíte, kolik lidí usedne ke štědrovečerní tabuli? Pokud tápete, kdo by měl správně kde sedět, situaci vám pomůže rozluštit mistr etikety Ladislav Špaček.

Samozřejmě si můžeme sednout tak, jak nám to vyhovuje. A jako vždy má při rozhodování přednost žena. Proto se maminka rozhodne, na kterém místě chce sedět.

Nicméně přece jenom existují pravidla, která se v historii ustálila. Žena-hospodyně, tedy maminka, vždycky sedávala zády ke vstupním dveřím. To proto, aby to měla blízko do kuchyně. Dnes si sice můžeme připravit všechno na stůl a servírovat jídlo přímo u stolu (a servírovat může i tatínek), ale to místo historicky stále patří mamince.

Naproti ní je nejčestnější místo, kde sedával tatínek. Po levé ruce maminky sedělo jedno dítě, po levé ruce tatínka sedělo druhé dítě. To proto, aby dospělí seděli po pravici rodičů, protože pravá strana je tou významnější, čestnější a dospělí jsou vždy významnější nežli děti.

Máme-li u stolu dědečka s babičkou, pak čestná místa přenecháme jim a my budeme sedět po jejich levicích, abychom je měli po své pravé, čestné straně.

Ladislav Špaček

Patří k největším odborníkům na vývoj etikety i její současnou podobu. Vystudoval Pedagogickou fakultu v Ostravě a Filozofickou fakultu Univerzity Karlovy v Praze.

Ladislav Špaček

Na začátku učil vývoj české gramatiky, později se stal redaktorem a moderátorem v Československé televizi. Nejznámější byl ovšem jeho post tiskového mluvčího prezidenta republiky Václava Havla mezi lety 1992 a 2003.

Během této doby se účastnil bezpočtu společenských událostí vrcholného charakteru. Navštívil více než padesát zemí světa, setkal se s desítkami prezidentů, králů a jiných hlav států.

Dnes píše knihy o etiketě a pořádá odborné přednášky a cvičení v tomto oboru.

Jeho rady z etikety uslyšíte v našem vysílání v pořadu Pochoutkový rok každou neděli po 10. a v repríze po 21. hodině na všech regionálních stanicích Českého rozhlasu.

autoři: Patrik Rozehnal , djo