Sportovním klubům v Jablonci nad Nisou chybějí peníze z hazardu na provoz

29. duben 2015

Padesát sportovních klubů a oddílů dětí a mládeže v Jablonci nad Nisou může mít letos vážné existenční problémy. Budou jim chybět miliony korun, které rozdělovalo město pro malé a mladé sportovce z hazardu.

Od nového roku platí v Jablonci nad Nisou nulová tolerance heren. A v pokladně města tak bude letos o 25 milionů méně. Pět milionů korun dávala radnice ročně právě na sport. Hlavně proto, že sportovní aktivity jsou dobrou prevencí před hazardními hrami.

„Ten důvod je ten, že bezmála těch 50 jednot a 9.000 organizovaných členů na to doplatí, ať už formou existenčních problémů těch svých klubů a nebo formou vyšších příspěvků od rodičů, kteří budou samozřejmě muset suplovat tenhle ten výpadek,“ Vladimír Kopal.

Vladimír Kopal je předsedou jablonecké sportovní komise a vedoucím oddílu mladých lyžařů. Uvítal návrh na omezení nulové tolerance heren ve městě, se kterým přišel primátor Petr Beitl z ODS.

Vyhláška omezení nulové tolerance heren v zastupitelstvu neprošla

„Vyhláška, kterou jsem připravil, znamenala, že by na území města mohly být herní automaty nebo herní průmysl pouze v zařízeních, majících statut kasin. To je zákonem definovaný nejpřísnější statut v České republice, který mimochodem to provozování má podmíněno registrací členů a identifikací se u vchodu,“ vysvětluje Petr Beitl.

Vyhláška ale zastupitelstvem neprošla, nehlasoval pro ni ani opoziční zastupitel Jakub Macek ze Změny pro Jablonec.
„Bohužel ta vyhláška byla nastavená sice z nějakého pohledu moderně, ale umožňovala neomezený počet kasin ve městě,“ konstatuje Jakub Macek.

Opozice hazard ve městě nechce vůbec. A kde vzít tedy peníze, které teď sportovním klubům chybí?

Kde tedy vzít peníze?

„Je nesmysl stavět sluneční pavilon za 10 milionů. Za druhé je třeba přehodnotit rychlost splácení městského dluhu, za třetí je potřeba přehodnotit finanční injekce pro Jabloneckou energetickou ve výši 75 milionů korun jenom tento rok, a za čtvrté je potřeba se zamyslet nad tím, že město každoročně doplácí pět milionů na svoz odpadů,“ odpovídá Macík.

Z čeho budou sportovní spolky letos žít, to je podle Vladimíra Kopala zatím, lidově řečeno, ve hvězdách. „Když se dělí pět milionů, je to něco jiného, než když se dělí nula, no."

Vladimír Kopal na zastupitelstvu prohlásil, že teď můžou trenéři vzít klíčky od klubovny a jít je vrátit. Šlo pouze o nadsázku?

„No, ona to zase taková nadsázka nebyla. To že vezmu ty klíčky a ty členský průkazky a vrátím jim je, to jsem tam řek, protože to je ta zodpovědnost, kterou ty zastupitelé nesou, a myslím si, že mě bude spousta kolegů následovat.“

O hazardu se bude v Jablonci dál jednat, konkrétní náměty řeší zatím koaliční a opoziční politici mezi sebou.

autor: sas
Spustit audio