Speciální taxi ve Vratislavicích pomáhá. Vozí maminky s dětmi i seniory

18. květen 2016

Ve Vratislavicích nad Nisou začali jako první v Libereckém kraji nabízet levnější přepravu automobilem rodinám s malými dětmi. Můžou ji využívat rodiče s dětmi do sedmi let věku.

Radnice službu zřídila na základě požadavků matek. V některých rodinách je pouze jeden automobil, cestování s malým dítětem, například k lékaři, pak může být komplikované. „Sama mám problémy se zády, takže je pro mě fyzicky náročné cestovat s kočárkem autobusem,“ říká paní Hodaňová, jedna z obyvatelek Vratislavic, která službu využívá prakticky denně. S dcerou jezdí na rehabilitace. „Tahle služba je pro mě úplně úžasná, “ dodává.

Řidič speciálního taxi najezdí denně desítky kilometrů, kromě matek s dětmi přepravuje i seniory: „Vozím je po doktorech a občas na nákup,“ říká Pavel Traferner.

Velká pomoc s dopravou v rozlehlých Vratislavicích

Vratislavické taxi funguje teprve týden, přesto už má několik stálých klientů. „Vratislavice jsou hodně rozlehlé, jsou tam destinace, které nejsou tak dobře dostupné na tramvaj, proto jsme se rozhodli takto pomoct třeba maminkám,“ vysvětluje Markéta Křečková, vedoucí odboru kultury, školství a sportu v libereckých Vratislavicích.

Auto je vybavené různými druhy autosedaček, přepravit je možné i kočárek. Za službu se platí spíše symbolicky.

„Dítě nehradí žádný poplatek a dospělá osoba zaplatí deset nebo dvacet korun, podle toho, kam jsou dopravováni,“ říká Markéta Křečková. Zájemci se mohou nechat přepravit prakticky kamkoliv – ovšem pouze v katastru Liberce a Jablonce nad Nisou.

autor: Eva Malá
Spustit audio