Špatné víkendové počasí ovlivnilo návštěvnost skiareálů v Libereckém kraji

25. únor 2013

Lyžařské areály v Libereckém kraji mají i přes přetrvávající jarní prázdniny za sebou průměrný víkend. Lyžaře odradilo vytrvalé sněžení a vítr. V Rokytnici nad Jizerou se kvůli silnému větru musela zastavit lanovka na Lysou horu.

Vítr zastavil lanovku na Lysou horu v sobotu i neděli. Rozjela se až po poledni. Podle ředitele areálu Jiřího Krtičky lanovka za hodinu přepraví přes 2000 lyžařů a je tahákem střediska. V Rokytnici i tak o víkendu lyžovalo zhruba 6000 lidí.

V Harrachově byl zase kvůli špatnému počasí zrušen závod světového poháru ve skikrosu. Jak uvedl náčelník lanovky Milan Goč, část lidí odradilo, že Harrachov pořádá světový pohár. Další zase nepřijeli v obavě, že podmínky jsou špatné, když se závod zrušil.

Sníh a vítr odradil lyžaře i od návštěvy Ještědu. Dorazilo na něj asi 3500 lidí. Obvykle jich tam o víkendu lyžuje zhruba o tisíc více.

Podle ředitele areálu Jana Svatoše je ale počasí typické pro letošní zimu. Je bohatá na sníh, ale chudá na slunce. V areálu panují ideální podmínky, leží tam až 90 centimetrů sněhu. Kromě Starých Plání jsou otevřené všechny sjezdovky.

autor: Eva Malá
Spustit audio