Španělské flamenco přilákalo do Nového Boru na Českolipsku stovky návštěvníků

7. listopad 2015

Španělské víno i speciality, talentovaní hudebníci a temperamentní flamencové tanečnice přilákaly do Nového Boru na Českolipsku zhruba čtyři sta diváků. V pátek večer se v divadle konal další ročník tanečního představení La Noche Flamenca.

V šatně i na chodbách v zákulisí panoval před představením ruch a shon. Tanečnice ještě naposledy zkoušely taneční kroky. Barbora Fialová je jednou ze studentek flamenka, které se učí už sedm roků. Podle ní je důvod proč se tanec učit tak dlouho. „Je tam toho hodně ke studiu. Není to jen polka. Musí se dbát na správné podupávání, držení těla, správné držení hlavy i rukou, stejně jako mít správný výraz. Flamenko není jen tanec, ale i divadlo. Z člověka musí jít energie."

Na večer plný flamenka se přišlo podívat několik set lidí. Novoborské divadlo bylo vyprodané do posledního místa a hučící dav utichl, jakmile zazněly první tóny. V čem je letošní ročník jiný oproti tomu minulému, vysvětluje učitelka flamenca a jedna z účinkujících Jana Legezová. „Dnes tu jedna tanečnice tančí na živou kytaru i cajon, ipalmas, což jsou potlesky, které se běžně používají ve flamenku. Kromě toho máme nové rekvizity. Tím je klobouk a s tímto tancem jsme ještě nikde nevystupovali."

La Noche Flamenca v Novém Boru

Návštěvníci viděli tradiční tance s vějíři, šátky nebo vlečkou. Nechyběla ani autorská choreografie.„Některé choreografie jsou moje vlastní, některé jsou převzaté a jsou tu i takové kdy je převzatý začátek z nějakého kurzu a zbytek jsem dodělala," říká Jana Legezová a pokračuje: „Přebírám i choreografie ze země původu. Jezdím na kurzy, kde vyučují Španělé."

Večerem provázela tanečnice nejen kytara, ale také cajon. Na něj hraje Tomáš Novotný. Podle něj se musí oba hudebníci, kytarista i on, učit od Jany Legezové. „Flamenko má svá pravidla. Oba jsme tak trochu samouci, protože nejsme ve Španělsku. Učíme se od Jany Legezové, která je vůdčí osobností celé akce. Ona nás učí a ukazuje, jaká jsou pravidla. A my se do toho snažíme svými zkušenostmi napasovat." Návštěvníci divadla si dopřáli nejen umělecký zážitek v podobě tance, ale i ten kulinářský, kdy mohli ochutnat nejen španělská vína, ale také tradiční tapas.

Spustit audio