Soukromí rodu Rohanů. Sychrov otevírá novou prohlídkovou trasu

1. září 2020

Od 1. září je na Státním zámku Sychrov k vidění nová prohlídková trasa. Restaurování a obnova pokojů Gabriely a Artura Rohanových trvaly 15 let. Prohlídka je možná ve skupině maximálně osmi lidí, lístky na ní lze zakoupit pouze on-line.

Originální kožené tapety z Paříže na zdech orientálního salónu, lampička z vykopávek z italských Pompejí v kabinetu kuriozit nebo pokoj knížecích dětí; to všechno čeká návštěvníky nové prohlídkové trasy na zámku Sychrov. Ve východním křídle představuje soukromé apartmány Gabriely a Artura Rohanových, hostinské pokoje a jeden dětský pokoj. Nová trasa byla zpřístupněna ke 200. výročí, kdy francouzští Rohané zakoupili sychrovské panství. Na její prohlídku se vydala i naše reportérka.

Několik informací

Nový okruh ve druhém patře zámku projdete s průvodkyní nebo průvodcem asi za 40 minut. Je zaměřený na nejbližší příbuzné nejznámějšího majitele Sychrova Kamila z Rohanu a jeho převážně letní hosty. Původně barokní interiéry byly několikrát upravovány, ve 2. polovině 20. století byly místnosti nekvalitně přemalovány, dokonce v nich byly depozitáře. Práce na poslední obnově pokojů začaly v roce 2006 a stály deset a půl milionu korun.

Co je k vidění

Na novém prohlídkovém okruhu si můžete prohlédnout například pánské hostinské apartmá, orientální salón, kde jsou na zdech původní kožené tapety dovezené z Paříže, bohatě zdobený kardinálský pokoj, i takzvaný kabinet kuriozit. Ten skrývá zajímavosti dovezené ze zahraničních cest. A nahlédnout vás nechají i do soukromého apartmá Gabriely z Rohanu a jejího muže Artura Karla Benjamina Rohana.

Okruh je zatím zpřístupněn ve zkušebním provozu, návštěvníci si vstupenky mohou koupit on-line. Průvodci pokoje představují maximálně osmičlenným skupinám. Zatím jde o zkušební provoz do 31. října.

autor: Lucie Fürstová
Spustit audio

Související