Soukromé základní a církevní školy v Liberci se bouří proti diskriminaci

1. březen 2011

Dvě soukromé základní školy v Liberci se chtějí bránit diskriminaci. Ředitelé Základní školy Doctrina a Křesťanské základní školy Jana Ámose Komenského v Liberci předali do rukou náměstka primátora pro školství a kulturu Jiřímu Šolcovi petici s téměř osmnácti sty podpisy nespokojených rodičů a dalších sympatizantů soukromých škol.

Nelíbí se jim, že magistrát města Liberce podporuje z peněz všech daňových poplatníků pouze žáky městských základních škol. Pouze platit obědy dětem by byla pro rodinný rozpočet obrovská zátěž. „Soukromé školy by nějakou dotaci dostávat měly, protože pracují pro děti úplně stejně,ne-li lépe, než školy zřizované městem.“, říká jedna z maminek Ilona Kopecká.

„Prozatím je to tak, že jsme od začátku ledna nepřistoupili na zvyšování ceny oběda a vyčkáváme.“, konstatuje ředitel základní školy Doctrina Jiří Pacl.

Ředitelé obou soukromých škol vnímají nezájem Magistrátu města Liberce jako diskriminaci. Chceme, aby nám město přispívalo na stravování žáků, tak jako tomu bylo v minulosti a také na provoz školy, vysvětluje ředitel Křesťanské základní školy Tomáš Vágner. Náměstek primátora pro školství a kulturu Jiří Šolc petici přijal se slovy, že to je ten hlas lidu, který vedení města chce slyšet a o který stojí a přislíbil pomoc. Liberec by tak mohl na stravování přispívat částkou kolem šest a půl tisíce na žáka za rok.

Jiná situace je ovšem s druhým požadavkem, tedy s dotací na provoz soukromých škol. Soukromé školy sice šetří městu Liberci peníze, nicméně v rozpočtu navíc nejsou. Oba požadavky soukromých škol by mělo projednávat už březnové zasedání zastupitelů města.

autor: Eva Malá
Spustit audio