Soudci v Liberci dohodu o platech dál odmítají. I kvůli penězům za žaloby

27. únor 2015

Soudci Okresního soudu v Liberci zatím trvají na svých žalobách proti státu kvůli platům. Z pětatřiceti lidí ji zatím nikdo nestáhl. Soudci se domáhají doplacení částky, kterou nedostali kvůli špatně vypočteným mzdám v minulosti. O podpisu dohody, kterou jim nabízí stát a podle níž by jim vláda zpětně uhradila jen část platů, sice jednají, vadí jim však výdaje za soudní poplatky.

„Jedná se v řádech o desítky tisíc korun soudních poplatků,“ uvedl soudce Petr Hoček.

Kdyby liberečtí soudci na dohodu přistoupili, dostali by se podle něj do nerovné situace s kolegy, kteří zatím žalobu nepodali.

„Nebo potažmo třeba se státními zástupci, kterým stát nabízí tutéž dohodu, ale přitom jejich vstupní investice byly buď v řádech pětisetkorun, nebo v případě těch, co nepodali žaloby, žádné,“ dodal Hoček.

Ministerstvo práce vypočítávalo mzdy soudců z průměrné hrubé měsíční mzdy fyzických osob v nepodnikatelské sféře na základě dat Českého statistického úřadu.

Nejvyšší soud však v lednu rozhodl, že resort měl vycházet z jiného čísla, které mzdy přepočítává na plné úvazky. Zatím používaný údaj totiž zahrnuje i zkrácené úvazky a ty průměr snižují.

Stát nabídl soudcům a státním zástupcům kompromisní dohodu, podle níž mají dostat jen část nevyplacených mezd. Na oplátku by měli soudci stáhnout své žaloby proti státu.

Stát by díky dohodě, kterou podpořila i Soudcovská unie, mohl ušetřit kolem čtyř miliard.

autoři: , kov
Spustit audio