Soud zprostil bývalého plavčíka libereckého bazénu obžaloby. Rozsudek není pravomocný

7. září 2018

Bývalého plavčíka obžalovaného kvůli smrti čtrnáctiletého chlapce v libereckém bazénu dnes soud zprostil obžaloby. Hrozilo mu až šest let vězení.

Soudkyně Blanka Škrétová zprostila bývalého plavčíka obžaloby proto, že se podle názoru trestního senátu trestného činu nedopustil. Jak zdůraznila, z průběhu jednání vyplynulo, že se čtyři nezletilí chlapci pokoušeli násilným způsobem odlomit pod vodou mříž u sacího potrubí divoké řeky, ve které nakonec jeden z nich našel smrt. Ve svém věku 13 až14 let museli vědět, že dělají něco špatného a nebezpečného. Vyplývá to z jejich výpovědí u policie.

K podobné záležitosti došlo v bazénu úplně poprvé, takže na toto riziko provozovatel bazénu plavčíky podle jejich výpovědí při školení neupozornil. Sám obžalovaný plavčík nebyl dostatečně profesně proškolen. Během jednání soudu se ukázalo, že za tři dny školení nemohl dosáhnout 70 hodin pro kvalifikaci plavčíka. Podle názoru znalce v oboru provozu bazénů a aquaparků plnil navíc u divoké řeky tolik úkolů, že je nešlo vůbec zvládnout. Hlídal v jedné chvíli totiž nejen divokou řeku, ale i rizikovou jeskyni, vířivku, vchod do divoké řeky a taky monitor s pěti obrazovkami. Sám obžalovaný od počátku procesu tvrdil, že je nevinný.

Rozsudek libereckého soudu není pravomocný, protože si státní zástupce ponechal lhůtu na odvolání. Ve své závěrečné řeči totiž požadoval, aby soud uznal bývalého plavčíka vinným a navrhoval pro něho kvůli jeho trestní bezúhonnosti roční podmínku s dvouletým odkladem.

Podle něho měl obžalovaný dostatek času na to, aby si všiml nestandardního jednání chlapců v divoké řece. Ti totiž podle výpovědi dnes předvolaných svědků, návštěvníků bazénu, minimálně pět minut do bezpečnostní mříže v divoké řece kopali, potápěli se k ní a vmačkávali ji dovnitř. Jedna z návštěvnic se dokonce obžalovaného plavčíka ptala, jestli se chlapci nemohou nějak do toho sacího potrubí dostat, a dostala odpověď, že takovou sílu proud vody nemá.

Prarodiče i rodiče zemřelého chlapce požadovali tři a půl miliónu odškodného. S tímto nárokem odkázala soudkyně pozůstalé na občansko-právní řízení.

 

 

zdroj: Ivana Bernáthová
Spustit audio

Související