Soud v kauze spojené s modernizací libereckých kolejí zprostil muže obžaloby

6. únor 2014

Osvobozující rozsudky dnes vynesl Okresní soud v Liberci nad bývalým rektorem liberecké univerzity Vojtěchem Konopou i spolumajitelem firmy Investing CZ Josefem Nadrchalem. Oba byli obžalováni z pletichy při veřejné soutěži při modernizaci univerzitních kolejí. Státní zástupkyně si nechala lhůtu pro odvolání.

Oběma mužům hrozilo osm let vězení, státní zástupkyně pro ně navrhovala podmíněné tresty a zákaz činnosti v souvislosti s organizováním veřejných zakázek. Oba obžalovaní od počátku vinu odmítali.

„Zřejmě budeme podávat odvolání, ale ještě se k opravnému prostředku vyjádříme až po doručení rozsudku,“ uvedla státní zástupkyně Jana Černohousová.

Firma Investing CZ při opravě univerzitních kolejí za 350 milionů korun zajišťovala investorsko-inženýrskou činnost včetně realizace výběrových řízení. Bývalý rektor a jednatel firmy čelili obžalobě za pletichu za to, že bez soutěže zadali dodatečnou zakázku na dodávku nábytku v hodnotě 25 milionů korun vítězi původní zakázky, který rekonstruoval koleje pro potřeby mistrovství světa v klasickém lyžování v roce 2009.

Liberecká firma Syner tím podle obžaloby získala prospěch zhruba tři miliony korun.

Podle soudu sice došlo k obejití zákona a zadání zakázky bez soutěže, ale bylo to v dané chvíli jediným řešením, aby se rekonstrukce stihla v termínu.

autor: sas | zdroj: ČTK
Spustit audio