Soud osvobodil libereckého exprimátora v kauze machinací s městskými pozemky

2. červenec 2014

Liberecký exprimátor Jiří Kittner z ODS je v případu machinací s pozemky pod Ještědem nevinný. Rozhodl o tom dnes Krajský soud v Liberci. Bez trestu odešli také Kittnerovi spolustraníci, bývalí zastupitelé Jiří Zeronik a Pavel Krenk.

Státní zástupce s výrokem soudu spokojený není a hned se odvolal v neprospěch Zeronika a Krenka. V případě Kittnera si ponechal zákonnou lhůtu, aby ještě pořádně prostudoval celý spis.

Podle obžaloby se trojice mezi lety 2003 a 2006 účastnila podvodných machinací s pozemky a objekty ve sportovních areálech pod Ještědem a v libereckém Vesci, kvůli kterým prý městu vznikla škoda 13 milionů korun.

Pozemky se převáděly z městského majetku na městskou organizaci Sportovní areály Ještěd a údajně pak byly nevýhodně prodávány nebo směňovány. Podle soudu ale nebyl prokázán úmysl.

Kauza byla mediálně sledovaná a soud se táhl dlouho, Pavel Krenk proto uvedl, že radost z verdiktu se mísí s únavou a obavami, že stejně zůstane v očích lidí jako zločinec.

Podobně se vyjádřil i Jiří Kittner, který dodal, že celý proces a právní zastoupení ho vyšly na statisíce korun. Zeronikův právník pak upozornil, že podle něj neměly být tyto skutky vůbec žalovány.

autor: sas
Spustit audio