Soud jedná o vazbě obviněných v korupčních kauzách, opozice zatím nepožaduje změnu ve vedení Liberce

11. duben 2024 14:32

Zásah Národní centrály proti organizovanému zločinu na libereckém magistrátu má další vývoj. Policie vyslýchala mimo jiné i hejtmana Martina Půtu ze Starostů pro Liberecký kraj. V případu je zatím 7 obviněných.

Ve čtvrtek 11. dubna odpoledne Okresní soud v Liberci řeší vzetí do vazby u dvou ze 7 obviněných v několika korupčních kauzách. Soud jedná o vazbě pro Lukáše Hýbnera, vedoucího odboru správy veřejného majetku na libereckém magistrátu, a Josefa Nadrchala, spolumajitele firmy Investing CZ z Liberce.

Vazba hrozila i náměstku primátora Petru Židkovi z ODS, ten byl ale ve čtvrtek 11. dubna propuštěn a bude vyšetřován na svobodě. Jména dalších obviněných zatím policie i státní zastupitelství tají.

Obvinění se týká veřejných zakázek na opravy silnic a také podezření z přijetí úplatku a zneužití pravomoci úřední osoby. Kauza má ještě jednu větev, tu ale náměstkyně ústecké krajské státní zástupkyně Kateřina Doušová blíž nespecifikovala.

Čtěte také

Policie vyslýchala i hejtmana Martina Půtu ze Starostů pro Liberecký kraj. Hejtman výslech potvrdil, zároveň ale sdělil, že nebyl z ničeho obviněn. Server Náš Liberec 11. dubna napsal, že výslech měl souviset projektem obří solární elektrárny v Ralsku na Českolipsku, který kraj připravuje.

Policie se zajímá také o společnost Syner Group a jejího majitele Petra Syrovátka. Redaktorka Jana Pavlíčková z Českého rozhlasu Liberec mluvila s mluvčím Syneru Ondřejem Pacltem, podle něj firma odmítá spekulace ohledně skrývání Petra Syrovátka.

Petr Syrovátko je prý na zahraniční cestě a po celou dobu je s policií v kontaktu. Do Česka se má vrátit během pár dní, aby byl nápomocen při vyšetřování.

V kauze je obviněn také náměstek primátora Liberce Petr Židek z ODS, tato skutečnost na zatím na fungování radniční koalice neprojevila. V koalici jsou Starostové pro Liberecký kraj, hnutí ANO, ODS a Piráti. K žádnému jednání o tom, zda má ODS vystoupit z koalice, nebo zda Židka někdo nahradí, ale zatím vůbec nedošlo. Českému rozhlasu to potvrdila radní Martina Teplá z ANO.

Také lídr opozice Jaromír Baxa z uskupení Liberec otevřený lidem Českému rozhlasu potvrdil, že oni jako opozice žádnou změnu požadovat nyní nebudou, protože je to věc koaličních partnerů.

Spustit audio