Sociální služby v obci s 800 obyvateli? V Kravařích na Českolipsku rozváží léky i obědy

6. únor 2014

Sociální služby zavedla nově obec Kravaře na Českolipsku. Zájemci mohou využít nejen rozvoz obědů, ale nechat si i nakoupit, vyprat a vyžehlit nebo donést léky. Obec se zhruba 800 obyvateli tak chce zajistit základní služby seniorům a osamělým obyvatelům.

Provoz sociálních služeb financuje obec. Díky českolipskému Úřadu práce mohlo vzniknout i místo pro pracovnici, která je zajišťuje.

„Já mám na starosti úplně všechno, v rámci těch sociálních služeb. Zajištění léků, rozvoz jídel, praní, žehlení, mandlování. Takže veškeré služby pro seniory, i dovoz k lékaři, pokud bude zájem, i tato služba je možná," říká Šárka Hodanová, která je jedinou zaměstnankyní Kravařských sociálních služeb.

Nejvíc lidé má v Kravařích zájem o rozvoz obědů.

„Senioři mají vždycky týden předem rozvrh jídel, takže si mohou vybrat jaký oběd který den si vezmou. Takže není podmínkou brát každý den," vysvětluje Hodanová.

Sociální služby nabízejí také možnost nechat si z lékárny v České Lípě přivést léky.

„Nejsou to jen senioři, jsou to všichni, kteří chodí k obvodnímu lékaři v Kravařích, takže je to služba i pro širokou veřejnost. Já vždycky dostanu jednotlivé taštičky pro jednotlivé klienty, zaplatím a jede se zpátky,“ dodává Hodanová.

V čem je nová služba výhodnější, než obstarat si léky samostatně, vysvětluje kravařský obyvatel Miroslav Vytiska.

„Nechám si napsat prášky, v jednu hodinu bych jel do Lípy. Autobus mě stojí 28 korun za jednu cestu, 28 zpátky - to máte 56 korun. Takhle dám dvacku a nemusím nikam jezdit. Uspořím čas i peníze," vypočítává výhody dovozu léků Vytiska.

Kravaře na Českolipsku

Důvod, proč se obec se zhruba 800 obyvateli rozhodla zřídit vlastní sociální služby, vysvětluje nezávislý starosta Kravař Vít Vomáčka.

„Tady vidíme ten demografický vývoj. Přibývá starších osamělých lidí a pro ně je potřeba něco udělat a kdo jiný, než obec?" vysvětluje starosta Vomáčka.

Vzhledem k tomu, že nové sociální služby fungují teprve několik dní, bude obec hodnotit jejich činnost i zájem obyvatel nejdříve za dva měsíce.


Zvětšit mapu
Spustit audio