Sociální sítě jsou stále častěji místem šikany dětí, varují policisté i psychologové

15. duben 2014

Stále více dětí v Libereckém kraji se stává obětí kyberšikany. Jde o šikanu přes internet, mobilní telefony nebo sociální sítě. Oběti si přitom často neuvědomují, že samy dávají záminku pro to, aby se staly terčem posměchu, vydírání nebo sexuálního obtěžování. Zveřejňují o sobě příliš mnoho informací.

„Oni netuší, že tím, že si udělali facebookové stránky a všechno, co tam dali – videa, fotky, co tam napsali – tím se Facebook automaticky stává podle podmínek spolumajitelem,“ říká policista Miloslav Lejsek, který dělá v Jablonci nad Nisou školákům přednášky o kyberšikaně.

Když vypráví následující příběh, děti se nestačí divit, v jakého nepřítele se může změnit jejich oblíbená sociální síť. „Klidně se může stát, když to nadnesu, že fotka nějaké 11leté holčiny se objeví například v Polsku jako reklama na toaletní papír,“ popisuje.

Mezi těmi, kteří ubližují druhým, je v oblibě vytváření falešné identity. Na internetu totiž může v podstatě kdokoli vystupovat jménem kohokoli.

„Měla jsem tady jednu dívku, která tímto byla postižená. Museli to ohlásit na policii, protože to bylo tak závažné, že z toho byla dívka úplně nešťastná,“ říká psycholožka Jitka Havlová, která se s tímto problémem už několikrát ve své ordinaci setkala.

Havlová varuje, aby kdokoli problém šikany přes internet nezlehčoval. „Samozřejmě to způsobí to samé jako běžná šikana – depresi, úzkost, strach. Radím nepodceňovat to, protože dítě reaguje impulzivně a může začít uvažovat třeba i o sebevraždě nebo se začne sebepoškozovat,“ varuje psycholožka.

S dostupností informačních technologií a zařízení se rozšiřuje i počet obětí kyberšikany. „Řekla bych, že to stoupá. A klesá věková hranice,“ upozorňuje Jitka Havlová.

autor: sas
Spustit audio