Sociální byty v Doksech budou od jara sloužit lidem v tíživé životní situaci

26. únor 2016

V Doksech na Českolipsku dokončují dům se sociálními byty. V nich se ubytují lidé, kteří se ocitli ve svízelné životní situaci. Jedenáct bytů a tři pokoje budou fungovat jako ubytovna. Sloužit mají začít už na jaře.

Zájem o takzvané sociální bydlení je už nyní, město eviduje šestnáct žádostí. Zájemci se budou moci nastěhovat, jakmile skončí poslední úpravy objektu.

„Dříve tady byly nájemní byty a kanceláře. Bude tady jedenáct sociálních bytů, z toho jeden bude pro domovníka a tři formou ubytovny se společným sociálním zařízením," vysvětluje starostka Doks Eva Burešová ze SLK.

Byty ale nebudou určeny pro trvalé bydlení. „Není to tak, že by ti lidé tady měli zůstat navěky. Sociální odbor s nimi bude pracovat, aby jim pomohl dostat se ze životní tísně,“ říká Eva Burešová a pokračuje: „Tyto byty jsou na dočasné užívání. V prvním období na tři měsíce, pak se to každého čtvrt roku může prodloužit," doplňuje Eva Burešová.

Pokud bude nájemce se sociálním odborem města spolupracovat a zároveň se bude snažit svou situaci změnit, může na místě zůstat bydlet nejdéle dva roky.

Jeden z bytů v domě pro sociální bydlení

Zájemci o bydlení v sociálních bytech však musí splňovat určitá kritéria. „Jedním z těch podstatných je, zda se rodina nebo jednotlivec nachází v krajní nouzi, to znamená v obtížné životní situaci kdy jsou bez přístřeší, nebo když bydlí v neadekvátních podmínkách, které nesplňují standardy hygieny,“ vysvětluje Jana Strnková, referentka sociálních věcí a školství Městského úřadu v Doksech. „Vše nejprve posuzuje komise sociálních věcí, která dává svá doporučení radě města,“ dodává.

V současných dnech se dokončují práce v interiérech domu, na jaře nechá město upravit i venkovní prostory.

Spustit audio