Sníh komplikuje dopravu na řadě míst v republice

20. únor 2013

Sněžení komplikuje dopravu na mnoha místech v republice. Na severu země přes noc napadalo místy až 30 centimetrů sněhu. Na Liberecku sněží už druhý den.

Největší problémy na silnicích jsou na Jablonecku a na Semilsku. Kvůli vytrvalému sněžení, které je intenzivní na horách i v nižších polohách, jsou některé úseky téměř nesjízdné.

Uzavřená zůstává silnice mezi Tanvaldem a Harrachovem, ve stoupání u Kořenova je úsek úplně nesjízdný pro kamiony. Na hlavních tazích i na vedlejších cestách leží vrstva čerstvého rozježděného sněhu. Může to klouzat, řidiči by měli jezdit velmi opatrně.

V Orlických horách přes noc napadalo až 10 centimetrů sněhu. Velké problémy tam ale na silnicích nejsou. Sněžit by mohlo ještě i během dne. Řidiči proto musí být opatrní a do horských oblastí vyjíždět jen se zimní výbavou.

„Silnice, které jsou chemicky udržované, jsou skoro holé, jsou tam jenom zbytky břečky. Silnice, které jsou udržované inertním posypem, jsou vypluhované, nebezpečná místa jsou posypaná. Vítr nefouká, takže sněhové jazyky se netvoří,“ hlásí Václav Kubíček ze Správy a údržby silnic v Rokytnici.

Nový sníh zasypal i Jeseníky. Od včerejška tam napadalo až 15 centimetrů a intenzivně tam chumelí i nyní. Motoristé musejí počítat s dopravními problémy, provoz na silnicích tam bude výrazně pomalejší než obvykle.

Jeseničtí silničáři se od včerejšího dne nezastavili. V terénu je veškerá dostupná technika. Nonstop jezdí i soukromníci, které má nasmlouvané cestmistrovství pro případ většího spadu sněhu.

Všechny vozovky jsou bílé. Tam, kde se solí, vrstva postupně rozbředá, jinde se průběžně sype drť. Na místě je maximální opatrnost. Sněžit by mělo v Jeseníkách i v průběhu dneška.

autoři: aja , Jitka Škápíková , Alina Holušová
Spustit audio