Sníh a vítr komplikují dopravu v Libereckém kraji

15. únor 2012

Dopravu v Libereckém kraji komplikuje sněžení, silný vítr a sněhové jazyky. Problémy mají hlavně řidiči kamionů. Mezi Harrachovem a Rokytnicí dokonce dopravu na několik hodin zastavila lavina.

Během noci napadlo průměrně osm centimetrů nového sněhu a stále sněží. Neprůjezdné pro kamiony je hlavně Semilsko a oblast Krkonoš u obcí Horní a Dolní Branná a Studenec směrem na Vrchlabí.

Z důvodu hustého sněžení silničáři uzavřeli silnici na Českolipsku, která vede pře kopec Šébr od Svoru ve směru na Rumburk. Také na silnici 9 u obce Dubá na Českolipsku jsou serpentýny v délce asi pěti kilometrů zapadané sněhem a tvoří se tu kolony.

Obdobná situace je také na silnici 10 u obce Turnov na Semilsku. Ve stoupání u obce Dolánky blokuje jeden jízdní pruh kamion. Dopravu tu řídí policie. Hlavně v horských oblastech se tvoří závěje. Ty navíc můžou zakrývat ledovku. Řidiči by proto měli do těchto oblastí jezdit jen se zimní výbavou. Zapomenout by neměli na lopatu a sněhové řetězy.

Čerstvě napadaný sníh komplikuje dopravu i na železnici. Nesjízdná trať je pro vlaky Smržovka - Josefův Důl. Pro cestující nejsou zatím vypravovány autobusové spoje.

autor: Eva Malá
Spustit audio