Sníh a ledovka komplikují především na Moravě dopravu

13. únor 2013

Čerstvý sníh komplikuje situaci řidičům na Moravě. Ve Zlínském kraji napadlo přes noc až dvacet centimetrů sněhu. Silničáři mají v terénu veškerou techniku a snaží se závěje odstranit. I tak už ale během dneška několik aut havarovalo.

V Buchlovských horách potřebovalo pomoc několik kamionů, kterým se nedařilo vyjet zdlouhavé stoupání. Kluzká vozovka přivedla spoustu automobilů mimo silnice. V jednom případě šlo i o zásahový vůz hasičů.

Automobil Tatra pomáhal o půlnoci s vyproštěním kamionu u Valašského Meziříčí a na kluzké vozovce sjel do příkopu. Vše se obešlo bez zranění.

Také na některých místech Jihomoravského kraje komplikuje dopravu počasí. Problémem je hlavně ledovka a napadaný sníh, který překáží na vozovkách. Problémy jsou hlavně na Brněnsku a na Vyškovsku.

Zcela neprůjezdná je teď silnice v Drnovicích na Vyškovsku. V Ostopovicích na Brněnsku kamion blokuje dopravu částečně. Uvízlá nákladní auta jsou také v nedalekých Rosicích, podobně je to i ve Veverské Bitýšce.

Provoz zastavily kamiony také ve Slavkově, kde už komunikaci zprůjezdnili. Řidiči by si měli kromě jiného dávat pozor i na sníženou viditelnost kvůli sněhovým přeháňkám.

Až 10 centimetrů sněhu napadlo v průměru v noci v Moravskoslezském kraji. Silničáři poslali na cesty veškerou techniku, například v Ostravě požádali o pomoc také nasmlouvané řidiče traktorů a nákladních aut. Všechny ošetřované silnice se jim daří udržovat sjízdné.

Na Bruntálsku se jezdí po sněhu, protože ale nefouká, netvoří se jazyky. Na silnicích vyšších tříd je místy v regionu až pěticentimetrová vrstva rozsoleného sněhu. Opatrnost se vyplatí také na dálnici, která může být místy namrzlá.

V Libereckém kraji už se podařilo zprovoznit pro kamiony silnici z Tanvaldu na Harrachov. Řidiči by tam ale stále měli být opatrní.

Od úterního odpoledne byl kvůli velkému množství sněhu úsek mezi Tanvaldem a Harrachovem zavřený. Na kopci za Desnou měly velké problémy s vyjížděním zejména kamiony, ale také osobní auta.

autoři: ima , mik , Gabriela Grmolcová , pes , sas
Spustit audio