Sněžit má celý den. Nadílka komplikuje dopravu silniční i železniční

Dopravu na silnicích i železnici v Libereckém kraji komplikuje sníh a popadané stromy. Kamiony musí dát pozor na uzavírky, sněžit má celý den.

V kraji komplikuje dopravu nejen čerstvý sníh, ale i stromy spadlé na zem. Ty ráno zablokovaly několik silnic a tři tratě v Jizerských horách a Krkonoších. Problémy jsou hlavně v horách, přes noc napadlo dalších 30 centimetrů sněhu.

Desítky zásahů měli krajští hasiči, potvrzuje jejich mluvčí Pavlína Bílková: „Během noci a dnešního rána jsme k odstranění překážek na komunikacích nebo větví zapletených v drátech elektrického vedení vyjeli víc než třicetkrát, a to napříč celým krajem.“

Silničáři doporučují řidičům opatrnost. Stromy spadlé na železniční trať zastavily dopravu například mezi Smržovkou a Josefovým Dolem v Jizerských horách, provoz se tam ale už podařilo obnovit.

Pro kamiony je uzavřená silnice č. 10 z Tanvaldu do Harrachova a dál do Polska. Řidiči osobních aut a autobusů komunikací projedou. „Apelujeme na řidiče nákladních vozidel, aby v době uzavírky využili alternativní trasu a nepokoušeli se projet uzavřeným úsekem silnice 10,“ říká Petr Šén, ředitel společnosti Silnice LK. Nákladní doprava nad šest tun neprojede silnicí 3. třídy z Mníšku u Liberce přes Oldřichovské sedlo do Raspenavy.

Podle předpovědí meteorologů má sněžit po celý den.

autor: Jan Charvát | zdroj: ČTK
Spustit audio