Sněžení zkomplikovalo dopravu v celém Česku, místy hrozí sněhové jazyky

29. prosinec 2014

Ledovka a sníh od rána komplikují dopravu po celém Česku. Na uvízlé kamiony si řidiči musí dát pozor třeba na Českolipsku nebo Plzeňsku. Vrstva sněhu je i na Havlíčkobrodsku, Karlovarsku a také na dálnici D11. Na severozápadě a severu Čech a na Šumavě hrozí místy sněhové jazyky, zejména v polohách nad 600 metrů. Výstraha platí až do 23. hodin.

Vytrvale sněží v Karlovarském kraji. Přestože jsou silničáři v pohotovosti už od nočních hodin, napadaný sníh se kvůli nízkým teplotám drží i na hlavních tazích.

Nejhorší je situace v Damickém kopci, kde je ledovka a problém tam ráno mělo několik kamionů. Špatná sjízdnost a horší viditelnost je třeba také okolo Potůčků nebo na silnici z Jáchymova na Boží Dar. Lidé proto musí počítat se zpožděním autobusů a jiných dopravních služeb.

Sněží i na celém území Plzeňského kraje. Sypače jsou v terénu, ale na řadu vozovek se ještě nedostaly. Je potřeba dávat pozor hlavně na méně vytížených silnicích třetí třídy a na Šumavě, kde se udržují pouze kamennou drtí.

Podle dispečera plzeňských silničářů Jiřího Šlapničky by ale všechny silnice ještě měly být s opatrností sjízdné. „Podle policie je problém v serpentinách nad Plasy, kde uvízl kamion. Je možné, že za této situace se problémy v dopravě budou stupňovat.“

Kvůli počasí houstne provoz v Pardubickém kraji v okolí Litomyšle. Chumelit tam začalo ve 4 hodiny ráno, zatím napadly zhruba dva centimetry sněhu. Právě sníh v kombinaci s nízkými teplotami komplikuje dopravu na silnici ze Svitav do Poličky. Vytvořila se tam kolona, protože sníh namrzá a řidiči musí jet opravdu opatrně.

Čtěte také

Na několika místech v Ústeckém kraji komplikuje dopravu několik centimetrů čerstvého sněhu a ledovka. Zatím jsou ale silnice sjízdné a plynulost dopravy komplikují jen kamiony, které mají místy potíže ve stoupání. To je i případ Kamenické ulice mezi Huntířovem a Ludvíkovicemu na Děčínsku.

Kvůli uvízlému kamionu se tam tvoří kolona a stejná situace je i u Rtyně nad Bílinou, v Lovosicích nebo na Mostecku. Problémy měla ráno i hromadná doprava v Ústí nad Labem. V tuto chvíli už jezdí autobusy i trolejbusy na všech linkách, byt se zpožděním. Pozor si ale budou muset dávat i řidiči na dálnici D8, kde je varování před kluzkou vozovkou.

V Libereckém kraji silničáři od brzkých ranních hodin sypou hlavní tahy solí a silnice nižších tříd štěrkem. Posyp ale kvůli vydatnému sněžení zapadává, a silnice tak podkluzují. V horských úsecích se drží ujetá vrstva sněhu, viditelnost komplikuje sněžení a ve vyšších polohách mlha.

Komunikace v Královéhradeckém kraji jsou sjízdné. Silničáři ale doporučují řidičům, aby byli opatrní, od rána už se na sněhu stalo několik dopravních nehod. Například v Kostelci nad Orlicí se srazilo osobní auto s autobusem, v Libáni na Jičínsku skončilo auto v příkopu.

Silnice místy kloužou na Vysočině. Přes noc připadl nový sníh hlavně na Havlíčkobrodsku a Žďársku. Velmi obtížně sjízdná je i hlavní tah ze Žďáru nad Sázavou do Nového Města na Moravě; auta tam podkluzují a viditelnost snižuje sněžení. Jinak než pomalu se jet nedá.

Jeden z kamionů uvízl v kopci z Kostelce směrem na Jihlavu, další má problém za Humpolcem na hlavním tahu směrem na Pelhřimov.

Zatím bez vážnějších problémů zvládá čerstvý sníh Praha. V ulicích je všech 130 sypačů, které má Technická správa komunikací k dispozici. Všechny silnice jsou tak s opatrností sjízdné. Ne všichni řidiči ale svou jízdu a zejména rychlost přizpůsobili stavu vozovek, policisté tak od rána evidují zhruba dvě desítky nehod.

Naopak bez problémů už je městská doprava, během dopoledne se podařilo zprovoznit i úsek mezi stanicemi autobusů Zličín a Sídliště Zličín. Cestující tak musí počítat už jen s nárazovými zdrženími.

autoři: kos , Andrea Strohmaierová , Hana Mikulincová , KUB , Iva Zítková
Spustit audio