Snazší a bezproblémové parkování. To slibuje Bedřichov lyžařům

20. září 2016

Od letošní zimní sezony by se mělo řidičům, kteří vyrazí na Bedřichov v Jizerských horách, lépe parkovat. Už žádné problémy s rozměňováním peněz do parkovacích automatů, už žádné velké kolony – slibuje obec. V Bedřichově vzniká nový parkovací systém.

„Nový parkovací systém umožní nově třeba platbu kartou – bezkontaktně,“ říká starosta Petr Holub ze sdružení Bedřichov náš domov.

Za krásného zimního počasí, kdy vyráží na běžky a na výlety do Jizerských hor tisíce lyžařů, je téměř nemožné v blízkosti Jizerské magistrály zaparkovat. Své o tom vědí turisté z okolních obcí i z Prahy. Často už v 8 ráno se na Bedřichově tvoří kolony, lidé hledají volné místo k parkování a pak ještě dlouho řeší u automatu, jestli mají drobné v přesně požadované částce. To všechno by se mělo od letošní zimní sezony změnit.

Nově bude na několika místech také telematický navigační systém, který nasměruje řidiče na volné místo. „Budeme mít prolink na servery, které se zabývají parkováním a lidé mířící od Prahy budou moci už po cestě sledovat obsazenost parkovišť,“ popisuje starosta obce.

V Bedřichově a přilehlých Hraběticích je pro auta celkem tisíc parkovacích míst. O rozšiřování parkovacích ploch obec aktuálně neuvažuje, protože Jizerská magistrála má svoji kapacitu. Díky novému systému by mělo od letošní zimy ubýt také pokut za parkování na nepovolených místech.

autor: sas
Spustit audio