Směsi koření si můžete připravit jednoduše i doma. Skladujte je zásadně ve skleněných kořenkách
Koření vždy skladujte ve sklenicích, které jsou dobře uzavíratelné. Koupíte-li koření v papírovém sáčku, přesypte jej do kořenky, v otevřeném obalu brzy ztrácí svoji vůni.
Je dobré pamatovat na to, že koření snadno přejímá pach jiných potravin, proto ho skladujte vždy odděleně. Zkusit můžete namíchání vlastní směsi koření. Klasická grilovací směs obsahuje po jedné čajové lžičce následujících surovin: sušený česnek, sladká či pálivá paprika, černý či kajenský pepř, kmín, tymián, oregano a kari. Jednotlivá koření odměříte do zavařovací sklenice, zavíčkujete a pořádně protřepete.
Zkusit můžete i divoké koření: 10 kuliček pepře, 5 kuliček nového koření, 2 kuličky jalovce, 1 bobkový list a trochu sušeného zázvoru nasypte do hmoždíře a rozdrťte najemno.
Polévkové koření povznese chuť polévek i omáček
Připravte si po jednom kilu mrkve, petržele a celeru, dále půl kila cibule a pórku. Zeleninu je vždy dobré důkladně omýt a nastrouhat. U cibule a pórku stačí pečlivé nakrájení najemno.
Nezapomeňte na zelené poklady ze zahrádky a přihoďte do směsi hrst petržele, libečku, pažitky nebo nasekanou celerovou nať. Po usušení je dobré celou směs najemno rozmixovat.
Platí zásada, že získaná směs bude v množství jedné desetiny z původní váhy všech použitých ingrediencí. Do směsi se se doporučuje přisypat sušené droždí. A pokud chcete směs ještě vyšperkovat, dodejte sušený česnek. U zeleniny se jako variace dá použít i sušená kedlubna, květák nebo kapusta.
Mohlo by vás zajímat
Nejposlouchanější
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Hurvínek? A s poslední rozhlasovou nahrávkou Josefa Skupy? Teda taťuldo, to zírám...
Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

Hurvínkovy příhody 5
„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka