Sloup v Čechách: Skálu, na které stojí hrad, hlídají čidla

19. červenec 2016

Jsou to skoro tři roky, co se na skalním hradě ve Sloupu v Čechách na Českolipsku uvolnil kus skály. Od té doby k ničemu podobnému nedošlo. Netypický hrad stojí na pískovcové skále, která ale podléhá vlivům přírody, jako je eroze nebo zatékání vody do štěrbin. Aby k podobným událostem nedocházelo, sledují pohyby skály čidla.

Na jaře roku 2014 na hradě ve Sloupu v Čechách odborníci opravovali a zajišťovali sesunutý kus skály, na které hrad stojí.

„Tady pod tou zdí se utrhla skála. Odlomila se, a tudíž spadla i zeď. Byla to věc, která se nedala dopředu očekávat,“ vzpomíná na událost, která se stala před třemi lety kastelán skalního hradu Ivan Volman.

Kastelán hradu Ivan Volman ukazuje místo, kde došlo k sesuvu

„Na více místech jsme odhalili možné nestability. Někde to bylo i ve stropě, třeba v kapli, takže tehdy firma nám ty části skal zajišťovala. To jsme tu ale dělali i dříve,“ popisuje Volman a pokračuje: „Máme tu jedno místo, které vypadá nestabilně a to se asi pět let sleduje. V tom místě máme šest čidel, která hlídají mikropohyby.“

Podle Ivana Volmana jsou za několik led sledování mikropohyby skály v normálu. Sledovány jsou přes GSM a informace jdou do centrály.

Čidla nejsou patrná pro návštěvníky hradu a vidět jsou pouze zespodu. Přesto je na hradě ještě jedno zajištění, které s místem, kde čidla jsou, souvisí.

Jedno z čidel, které monitoruje mikropohyby skály

„Je to betonová skořepina, která zastřešuje spáru mezi masivem, na kterém stojíme a pískovcovým sloupem, který vypadá jako přilepený na skále. Na radu geologa jsme to zastřešili, aby tam neprotékala voda,“ upozorňuje Ivan Volman a dodává, že nechává zpracovávat studii, která má upozornit na rizika vznikající tím, že hrad stojí na pískovcové skále.

„Není to sice ještě zpracované, ale ty práce tu proběhly. Byl to několikadenní průzkum skály a na základě toho pak asi budou nějaká menší opatření.“

Zpráva by měla být hotová do letošního podzimu.

Spustit audio