Šlehačková bublanina
Letní sběr ovoce je příslibem sladkých kulinářských zážitků. V dnešním Apetýtu si připravíme šlehačkovou bublaninu. Ta zmizí z plechu dřív, než stihne vychladnout!
Budete potřebovat:
- 3 vejce
- 1 hrnek krupicového cukru
- 2 hrnky polohrubé mouky
- 1 kypřicí prášek do pečiva
- špetku soli
- 1 smetanu ke šlehání
- 3 hrnky bobulovité ovoce (třešně, maliny, jahody, rybíz)
- moučkový cukr
- máslo na vymazání plechu
- hrubou mouku (pšeničnou) na vysypání plechu
Postup:
- Předehřejte troubu na 180 stupňů.
- Do mísy vyklepněte vejce, vsypte cukr a vyšlehejte do bílé pěny.
- Přisypte prosátou mouku s kypřicím práškem a špetkou soli, vlijte smetanu a promíchejte.
- Vyšší plech vymažte a vysypte moukou a vlijte na něj těsto.
- Posypte ovocem a pečte dorůžova; trvá to asi 25 minut.
- Zkontrolujte špejlí, zda těsto nelepí.
- Vyjměte z trouby a nechte vychladnout.
- Podávejte poprášené moučkovým cukrem a s kopečkem šlehačky.
Související
-
Rýžový nákyp se švestkami
Sladká jídla jako hlavní chod buď milujete, nebo nenávidíte. Asi není nic mezi tím. Každopádně pro vás dnes jedno takové jídlo máme, snad si ho zamilujete!
-
Kopřivové lívanečky
V dalším vydání Apetýtu nabízíme recept na kopřivové lívanečky, který najdete i v připravované knize Babské rady!
-
Mrkvový koláč s jablky
„Pečení nám umožňuje soustředit se na přítomný okamžik a nezaobírat se úzkostnými myšlenkami na budoucnost.“ V Apetýtu servírujeme mrkvový koláč s jablky.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor
Zmizelá osada
Dramatický příběh viny a trestu odehrávající se v hlubokých lesích nenávratně zmizelé staré Šumavy, několik let po ničivém polomu z roku 1870.