Sledovali jsme ONLINE: Volební místnosti se zavřely, zájem o hlasování byl nižší než v pátek

26. říjen 2013

Ještě dnes od 8 do 14 hodin volí Češi své zástupce ve sněmovně. Vybírají 200 poslanců z rekordního počtu 5899 kandidátů. O přízeň voličů se uchází 23 politických stran a hnutí. Hned po uzavření necelých 15 tisíc volebních místností začnou komise sčítat platné hlasy. Jak volby dopadly a kteří kandidáti získají poslanecký mandát, by mělo být jasné večer.

Po uzavření volebních místností začíná na Radiožurnálu volební studio. Od 14 hodin v něm posluchači uslyší nejen dílčí výsledky voleb až do jejich definitivního sečtení, ale také komentáře a analýzy.

Ve vysílání zazní i bezprostřední reakce lídrů politických stran. Volební studio bude moderovat Jan Pokorný a Martin Veselovský. Zpravodajský portál Českého rozhlasu Zprávy.rozhlas.cz bude od 14 hodin sčítání hlasů a čekání na výsledky sledovat v online reportáži. Nabídne také sčítací aplikaci s aktuálními výsledky.

Volby provází slabá účast

První den k urnám přišly zhruba dvě pětiny z více než osmi milionů voličů. Největší zájem o hlasování byl tradičně hned po otevření volebních místností. Vyšší účast je zatím ve městech - až 30 procent, v Praze mezi 40 a 50 procenty. Dnes zaznamenávají volební komisaři mnohem menší zájem, a to s ohledem na prodloužený víkend.

Čtěte také

Prezident Miloš Zeman vyzval oprávněné voliče, aby k volbám určitě šli. „Člověk, který nejde k volbám, je svým způsobem zbabělec. Vím, že to zní nepříjemně, ale jestliže se říká, že v den voleb je volič králem, tak ten, kdo se tohoto kralování vzdává, je svým způsobem opravdu zbabělec,“ upozornil.

Do parlamentních voleb zasáhnou i čeští krajané v zahraničí. Vybírají si mezi kandidáty ze středních Čech. To určil los Státní volební komise. Sečtené hlasy různě po světě se pak do Česka posílají pomocí internetu a speciálního programu.

Češi v zámoří už mají odvoleno. Se sčítáním hlasů musí ale zastupitelské úřady čekat do 14 hodin středoevropského letního času.

Čtěte také

Hlasování ve sněmovních volbách 2013
autoři: ČRo , Mirko Kašpar , sib
Spustit audio