Sledovali jsme ONLINE: Sparta ukončila libereckou sérii, první finále vyhrála 3:1

14. duben 2016

Na stadionu Bílých Tygrů začalo vyvrcholení letošního ročníku hokejové extraligy. Domácí suveréni základní části i dosavadních bojů v play-off poprvé v letošních vyřazovacích bojích prohráli. Sparta se ujala vedení v sérii díky výborné druhé třetině a konečné výhře 3:1.

Bílí Tygři v první třetině úvodního finále ukázali, jak důležité jsou ve vyřazovacích bojích přesilovky a využili hned tu první. Ve třinácté minutě Martin Ševc napřáhl na modré čáře, jenže nestřílel a našel přesně hůl Michala Řepíka kousek před brankovištěm. Útočník Liberce jen správně nastavil hokejku a otevřel skórel utkání.

Stav 1:0 vydržel až do konce první třetiny. I po přesilové hře Sparty, ve které Michal Barinka otřel svůj bekhendový pokus o tyč.

Po změně stran ale Sparta našla způsob, jak překonat libereckou obranu střetího pásma, pomohly jí k tomu velké domácí chyby. V čase 30:06 našel Miroslav Hlinka v přečíslení Miroslava Formana, který ranou mezi betony vyrovnal.

Tři minuty před druhou přestávkou chyboval liberecký Lukáš Dernera a Jaroslav Hlinka vstřelil svůj 49. gól ve vyřazovacích bojích v kariéře. Jeho trefu musel potvrdit videorozhodčí, ale sparťanský veterán si byl dlouho dopředu jistý. Během sedmi minut tak Pražané dokázali zápas otočit na 2:1.

Vyprodaný Liberecký stadion, s výjimkou sektoru pro hosty, definitivně zmrazila 11 minut před koncem rána Jana Buchteleho pod horční tyčku. Sparťanské křídlo využilo přesilovou hru a získalo svému týmu dvoubrankový náskok.

Snahu Liberce o vyrovnání pokazila situace, ve které Petr Vampola postrčil Lukáše Pecha u střídaček. Sparťan si narazil stehno o dvířka a domácí opora byla vyloučena na pět minut plus do konce utkání.

Ve zbývajícím čase se Bílí Tygři nedostali do souvislého tlaku a potvrdili, že leto se jim proti Spartě příliš nedaří. Prohráli s ní čtvrtý zápas za sebou, tentokrát 1:3 a Pražané se ujali vedení ve finálové sérii.

Další souboj obou týmů je na programu zítra ve stejné hale. Začne V 17 hodin a 20 minut. Náš web vám ho opět nabídne v přímém přenosu.

Finále play off hokejové extraligy - 1. zápas:
Bílí Tygři Liberec - HC Sparta Praha 1:3 (1:0, 0:2, 0:1)
Branky a nahrávky: 13. Řepík (Ševc, Vampola) - 31. Forman (J. Hlinka, Hrbas), 37. J. Hlinka, 49. Buchtele (J. Hlinka). Rozhodčí: Fraňo, Hodek - Lhotský, J. Svoboda. Vyloučení: 8:7, navíc Vampola (Liberec) 5 min. a do konce utkání. Využití: 1:1. Diváci: 7500 (vyprodáno).

autor: vman
Spustit audio