Sledovali jsme ONLINE: Povolební vyjednávání začala, ANO a TOP 09 vylučují koalici v Praze

12. říjen 2014

Letošní komunální volby jednoznačně vyhrálo Sdružení nezávislých kandidátů. Získalo skoro 33 tisíc mandátů. Většinu krajských měst ale ovládlo hnutí ANO. V prvním kole senátních voleb si pak nejlépe vedla ČSSD. Do druhého kola, ve kterém už se rozhodne o příštím senátorovi, prošlo 19 jejích kandidátů.

Hnutí ANO ovládlo hlavně krajská města, kde devětkrát zvítězilo a čtyřikrát obsadilo druhé místo, a také pražský magistrát. O budoucí spolupráci by hnutí mělo podle svého šéfa Andreje Babiše přednostně vyjednávat s partnery z vládní koalice.

„Preferujeme samozřejmě v krajských městech koalice s našimi koaličními partnery. Nicméně jsou místa, kde místní organizace našich partnerů - jejich předchozí působení, neodpovídá úplně našim ideálům. Tam je to na našich krajských organizacích, jak budou postupovat,“ uvedl Babiš.

O možné spolupráci na pražském magistrátu jedná už hnutí ANO s ČSSD a Trojkoalicí složené z lidovců, Zelených a STAN. Ještě se sejde se zástupci České pirátské strany. Spolupráci s TOP 09 na pražském magistrátu Babiš odmítá.

„Je až trapné, jak TOP 09 a ODS stále opakují svůj program “antibabiš“, jednou je to estébák potom oligarcha a podobně. Myslím si, že jsou z toho zoufalí. My jsme dobyli pravicovou Prahu a to je obrovský úspěch," řekl Českému rozhlasu.

Možnou spolupráci v pražském zastupitelstvu s hnutím ANO vyloučil i předseda TOP 09 Miroslav Kalousek. „Jsme připraveni jednat o budoucí koalici, s výjimkou komunistů a ANO,“ zdůraznil.

„Za prvé, nikdo z nás neví, jaký má hnutí ANO program, což je velké riziko. Za druhé, v hnutí je koncentrace bývalých estébáckých struktur výrazně vyšší, než je celostátní průměr. Což by slušným demokratickým stranám mělo bránit uzavřít s ANO koalici na úrovni hlavního města,“ dodal.

V Brně bude vítězné hnutí ANO podle lídra Petra Vokřála jednat o spolupráci s druhou sociální demokracií, nebo také s hnutím Žít Brno, které překvapilo ziskem skoro dvanácti procent.

„To jsou ti nespokojení Brňáci, kteří mají touhu, aby s Brno řídilo jinak a jinými lidmi,“ vysvětlil.


Premiér Bohuslav Sobotka z ČSSD by preferoval, kdyby spolu vládní strany spolupracovaly i na komunální úrovni.

Čtěte také

„Pokud se lidé dohodnou, budou sdílet své priority, které se budou týkat rozvoje těchto obcí a měst, mohou na řadě míst vzniknout koalice na půdorysu současné vládní spolupráce,“ naznačil.

Volební účast v komunálních volbách byla 43 procent, v těch senátních pak pod 39 procenty.

autor: ČRo
Spustit audio