Sledovali jsme ONLINE: Američtí vojáci jsou v Praze, brzdily je nehody a špatné počasí

30. březen 2015

V Praze už je i poslední část amerického konvoje. Přijela kolem 19. hodiny. Skupinu jedoucí z Vyškova zdržela závada na jednom z transportérů. Kvůli nehodám na Pražském okruhu a špatnému počasí měli zpoždění také vojáci jedoucí z Pardubic a Liberce.

Američané mířili do Prahy ve třech kolonách. Všechny tři se tam dnes spojí a zůstanou do středy. Do ruzyňských kasáren postupně přijede všech téměř 520 vojáků a 115 armádních vozidel.

Kolona včera překročila na třech místech české hranice. Vojáci přenocovali v Liberci, Pardubicích a Vyškově, kde si mohli lidé prohlédnout jejich techniku.

Tuto možnost budou mít i lidé v hlavním městě. Zítra mezi 10. a 18. hodinou budou k vidění třeba obrněné transportéry Stryker nebo terénní vozy Humvee.

Ministerstvo obrany doporučuje k návštěvě kasáren v Ruzyni využít městkou hromadnou dopravu. V ulicích v okolí areálu jsou omezené kapacity k parkování.

Čtěte také

V úterý také část amerických vojáků navštíví Plzeň, kde kromě oficiálního přijetí na radnici uctí památku vojáků Pattonovy armády.

Ve středu pak konvoj opustí hlavní město, pojede kolem Plzně a české hranice překročí v Rozvadově. Na cestu by se kolona měla vydat kolem půl šesté hodiny ranní.

Konvoj se vrací ze cvičení Atlantic Resolve, které se konalo v Pobaltí, na domovskou základnu Rose Barracks u bavorského Vilsecku.

Náklady české strany na průjezd amerických vojáků jsou podle ministra obrany Martina Stropnického 175 780 korun. Tyto peníze, stejně jako další případné náklady, by měli uhradit Američané.

Čtěte také

Čtěte také

Trasa konvoje
Vojenská technika amerického konvoje
autoři: ima , ČRo , kov
Spustit audio