Slavné koňské řeznictví v Táboře funguje už více než 100 let

Obchod funguje bez přestávky v jihočeském Táboře od roku 1920. Dnes ho má na starosti Lukáš Čadil, pravnuk zakladatele provozovny.

„Tenkrát bylo v Táboře řezníků hodně, ale koňský řezník tu nebyl,“ vypráví majitel, jak jeho firma vznikla. „A protože jsme byla velká řeznická rodina a pradědečkův bratr už měl normální řeznictví, tak se spolu domluvili, že si praděda založí koňské řeznictví. Byl koňský handlíř, takže měl přístup k masu. Vlastně to řeznictví založil jen kvůli tomu, aby se nenudila babička,“ směje se.

Slavné řeznictví

Kontinuitu obchodu nepřerušily ani čtyři dekády komunismu. „Praděda umřel před válkou a po něm to tu převzal děda. Jemu pak obchod sebrali někdy začátkem 50. let, ale zůstal tu dál jako odpovědný vedoucí a mistr. A po sametové revoluci jsme si nechali obchod vrátit,“ vysvětluje Lukáš Čadil.

I když se za víc jak sto let, co Koňské řeznictví funguje, změnil životní styl a stravovací návyky, tak koňské maso stále tvoří gros v nabídce obchodu. „Pořád máme padesát, šedesát procent výrobků s koňským masem,“ říká řezník. Problém je akorát s dostupností koňského masa, které se převážně dováží z ciziny. „Když mi třikrát do roka přijde opravdu český kůň, tak si ho schovám, sem tam něco pustím na pult, ale spíš si ho nechám pro sebe,“ nedá dopustit na tuzemskou koninu Lukáš Čadil.

Fronta na koňské maso a uzeniny v roce 1964

Konina na talíři

Podobně to vidí šéfkuchař Martin Svatek, který vaří v restauraci Mace, vzdušnou čarou vzdálenou asi kilometr od Koňského řeznictví. „Jednou z nejprodávanějších položek na mém menu byla koňská líčka na černém pivě,“ vzpomíná na gastronomický majstrštyk, který vznikl díky spolupráci právě s řezníkem Lukášem Čadilem.

A co k nim připravoval za přílohu? „Já jsem k nim dělal nastavovanou kaši, což je bramborová kaše s kroupami a restovanou zeleninu v podobě kapusty, mrkve a také jsem přidával trošku žampionů,“ odpovídá hvězdný kuchař, ověnčený cenami z tuzemska i zahraničí. „Jinak jsme dělali i klasickou svíčkovou z koňského masa a k ní se hodil houskový nebo karlovarský knedlík,“ dodává.

Opečení koňská sekaná s chlebem a hořčicí
autor: Filip Černý