Slané sýrové rohlíčky Lucii Hrazdirové ozdobí každou party nebo rodinnou oslavu

V Pochoutkovém roce jsme měli příležitost být zase u slaného pečení, když Lucia Hrazdirová z Břeclavi pekla slané sýrové rohlíčky. Ty obsahují nejen tvrdý, ale i tavený sýr, a můžete je jíst samotné nebo je třeba rozříznout a naplnit podle své chuti. Jsou návykové.

Ingredience
  • 250 g tvrdého sýra (goudy)
  • 100 g smetanového taveného sýra
  • 200 g zakysané smetany
  • 250 g másla
  • 1 vejce
  • 500 g hladké mouky
  • 2 velké lžičky soli
  • 42 g droždí

Postup

Na struhadle si nastrouháme na tenké nudličky tvrdý sýr. 20 g sýra si odložíme stranou. Budeme ho později potřebovat na zdobení.

Zbylých 230 g strouhané goudy vložíme do mísy od robota. Přidáme 100 g taveného smetanového sýra, 200 g zakysané smetany a 1 žloutek, přilijeme 250 g rozpuštěného másla, přisypeme 500 g hladké mouky, 2 velké lžičky soli a rozdrobíme 42 g droždí.

Vše společně promícháme, a pak necháme 10 minut míchat robota hnětacím hákem, až vznikne hladké voskové těsto. Přikryjeme ho utěrkou a necháme 1 hodinu kynout.

Po vykynutí vyndáme těsto na vál, rozdělíme ho na 8 bochánků. Z každého vyválíme tenkou placku o průměru asi 30 cm. Tu rozdělíme nožem na 8 výsečí. Každou výseč srolujeme od kraje směrem do středu a konce zakulatíme.

Vzniklé rohlíčky vyskládáme na plech s pečicím papírem, potřeme bílkem a posypeme zbylou strouhanou goudou. Pečeme při 180 °C zhruba 15 minut dozlatova.

Lucia Hrazdirová

Slané sýrové rohlíčky pekla její ‚stará mama‘, jak říká. Ona recept podědila v její kuchařce a dnes je peče své rodině. Má je moc ráda, a proto se o recept podělila i v naší soutěži.

Přivítala nás přímo bohatýrsky. Ochutnali jsme spoustu jejích sladkých dortíčků a minidezertů, které pekla se svými známými. Servírovalo se i pečené vepřové a řepný salát. Dostali jsme také moravské víno a řadu dalších dobrot.

U pečení bylo veselo. Příjemně bylo i na zahrádce, kde jsme fotili výsledek našeho pečení a završili tak nádherný den.

Lucia Hrazdirová