Sladký i slaný. Jak vzniká karamel a proč si získal svět?

26. září 2025

Karamel znamená v latinském překladu doslova třtina a med. Připravit ho můžete zahříváním cukru na přibližně 110 °C, kdy začne probíhat karamelizace.

Barva se mění od průhledné přes zlatou až po tmavě hnědou a chuť od příjemně sladké po výrazně hořkou. Oblíbená a moderní je verze v podobě slaného karamelu. Ten má i svoji historii – pochází z francouzské Bretaně, kde ho v sedmdesátých letech minulého století vymysleli. Skvělou chuť získal díky přidání mořské soli.

Karamel slouží také jako barvivo a ochucovadlo do pečiva, kávy, piva, likérů, zmrzliny nebo krému, který si můžete namazat na vafli nebo palačinku. Je používaný na výrobu bonbonů karamelek.

Jeho hustota závisí na délce a teplotě při vaření i obsahu vody. Pokud chcete získat ovocný tekutý karamel, ke karamelové směsi před ztuhnutím přilijte pomerančový džus a rychle míchejte.

Spustit audio

    Mohlo by vás zajímat

    Nejposlouchanější

    Více z pořadu

    E-shop Českého rozhlasu

    Přijměte pozvání na úsměvný doušek moudré člověčiny.

    František Novotný, moderátor

    setkani_2100x1400.jpg

    Setkání s Karlem Čapkem

    Koupit

    Literární fikce, pokus přiblížit literární nadsázkou spisovatele, filozofa, ale hlavně člověka Karla Čapka trochu jinou formou.