Školní jídelny v Libereckém kraji nabízejí málo bezmasých jídel, zeleniny a luštěnin. Děti taková jídla většinou odmítají

19. únor 2015

Mezi nejčastější chyby při sestavování jídelníčků pro děti patří například malá nabídka zeleninových a luštěninových polévek a nedostatek bezmasých jídel. To jsou závěry hodnocení Krajské hygienické stanice v Liberci. Jídelníček českolipské školní jídelny při základní škole Špičák sice podobná jídla nabízí, ale děti o ně nemají zájem.

„Zeleninu plníme ve spotřebním koši. Když máme 140% tak to je málo. Dáváme zeleninu jako saláty, je obsažená v polévkách, dá se říct v každém jídle,“ vysvětluje vedoucí Samostatné školní jídelny Marcela Brejchová.

A jak je to z luštěninami? Na jídelníčku jsou jenom fazole. „V týdnu máme jednu luštěninovou polévku a pak bývá na ten druhý oběd luštěnina.“

Luštěniny - polička ve školní jídelně v Dubé

Martin i David si dali ve školní jídelně k obědu řízek. Druhé jídlo na výběr byl bulgur s tofu. Proč si nevybrali právě tohle jídlo? Možná je to tím, že ho nikdy neochutnali.

Škola má dvě jídelny. Ani školáci z druhého stupně neobědvali bulgur s tofu. Řízek vedl. Natálka byla jedna z mála, která si vybrala právě bulgur. Je to tím, že řízek nemá ráda.

Kdysi bývalo zvykem ve školních jídelnách dělat čočku a k ní dát párek. To ale podle Marcely Brejchové není ideální: „Uzenina by se měla co nejméně používat. Ta čočka by měla být se zeleninou, taky s tofu. To si ale z těch strávníků dá opravdu jen velmi málo.“

Za více než dvě a půl hodiny vydávání obědů si jen velmi málo dětí vybralo bulgur s tofu. Většina z nich sáhla po osvědčené bramborové kaši a řízku.

Spustit audio