Školáci v českolipské nemocnici soutěžili v poskytování první pomoci

16. únor 2017

Uklidnit a ošetřit hysterického pacienta, správně provést resuscitaci nebo ošetřit popáleniny. Nejen to musely zvládnout děti z několika českolipských škol. Nemocnice v České Lípě pořádala spolu se Střední zdravotnickou školou v Děčíně soutěž s názvem Českolipský laický záchranář. Celý den soutěžilo pět družstev deváťáků v několika disciplínách, včetně znalostí a schopností poskytnutí první pomoci.

Úraz po pádu z eskalátorů, otevřená zlomenina bérce nebo zástava srdce – to jsou tři z pěti stanovišť, kterými musely děti při soutěži projít, přičemž na každém stanovišti měly jen deset minut na to, aby se postaraly o zraněné. „Vzhledem k tomu, že je to neodkladná první pomoc, deset minut je hraniční doba, do které by se měly děti vejít. Pokud budou na zdravotnické škole, tam se studenti musí při ošetření vejít do pětiminutového intervalu,“ říká Pavla Turková, vedoucí odborné praxe Střední zdravotnické školy v Děčíně.

„Ukazuje se už dlouhodobě, že děti ze základních škol občas zvládnou resuscitaci lépe než dospělí,“ říká Jiřina Škrletová, vrchní sestra ARO českolipské nemocnice.

Podle Jiřiny Škrletové, vrchní sestry ARO českolipské nemocnice se už dlouhodobě ukazuje, že děti ze základních škol občas zvládnou resuscitaci lépe než dospělí

„Gel na vlasy vytváří krásné puchýře“

Figuranti na stanovištích prošli rukama maskérů, kteří poměrně věrohodně nafingovali krvavé rány. „Na takovou soutěž maskéři potřebují malou skleničku medu, gel na vlasy, papírové kapesníčky a červenou barvu. Máme šikovné maskérky, které prošly kurzem. Vědí, jak které zranění připravit,“ popisuje Turková.

Soutěž má u dětí prověřit, jak dokážou poskytnout první pomoc, stejně tak pomáhá při náboru dětí na Střední zdravotnickou školu v Děčíně.

Českolipský laický záchranář, soutěž pro školáky
Spustit audio