Skokani si užili exhibici v Lomnici. Koudelkovi chybělo jen pivo s klobásou

20. červen 2015

Největší líhní českých skokanů na lyžích je v posledních letech Lomnice nad Popelkou. Hlavně díky Romanu Koudelkovi a Janu Maturovi, kteří si zazávodil i na lomnickém můstku s umělou hmotou a kritickým bodem 70 metrů na tradiční skokanské exhibici Samohýl.

„Těšíme se na Lomnické rodáky: Koudelku, Maturu. Kdyby nebylo Lomnice, tak dnes nejsou skoro žádní skokani, většina je odsud,“ říkají pyšní lomničtí fanoušci, zatímco se z udírny line vůně klobás a jiných uzenin, hraje živá muzika, a doskočiště pod můstkem je obklopené skutečně několika stovkami diváků.

Po chvíli řinčení lyží v plechové stopě se těsně před hranou, kde se profil nájezdové stopy narovnává, skokan na vteřinku zmizí všem přihlížejícím z očí, pak se ale vynoří ze tmy, plachtí vzduchem. Už v tu chvíli je obvykle odměněn potleskem, který sílí při dopadu do telemarku.

„Vím, že lidi tu rádi chodí na můstky. Jelikož jsem lomnický odchovanec, tak je to povinnost a užívám si to,“ usmívá se Jan Matura. „Přišlo i docela dost lidí a vyšlo počasí. Je to hlavně pro lidi, ať si to užijou a seznámí se s tím sportem,“ dodává další místní odchovanec Tomáš Portyk.

Na největšího favorita závodu Romana Koudelku se ale dlouho čekalo. Ve druhém soutěžním kole přišel na řadu až jako poslední a předvedl nejdelší skok den - 79 metrů.

„Užil jsem si to. Nečekal jsem, že bude tolik lidí, protože byla docela zima, bylo tu sedm osm stupňů. Je to asi měsíc, když Lomnice hrála o postup do druhé ligy. Byl jsem se na ně kouknout v Písku. Slíbili mi, že mi to tu vrátí a vrátili v plné parádě,“ usmíval se Roman Koudelka podporován místními hokejisty.

Na celé akci našel jedinou chybičku. „Trošku mě mrzí, že musím skákat a nemůžu si tu klobásu a pivo dát. To bych si to užil asi ještě víc,“ dodal nejlepší český skokan na lyžích uplynulé sezony.

Na exhibici zavítalo několik stovek diváků
autoři: David Nyč , vman
Spustit audio