Sklářství se na Liberecku vzchopilo. Průmyslu ale chybí řemeslníci

25. listopad 2013

Sklářskému průmyslu v Libereckém kraji se v posledních letech daří skvěle. Trápí ho ale jeden velký problém. Chybějí technologové a řemeslníci. Mladým lidem se dnes pracovat rukama moc nechce.

Rodiče studentů se často domnívají, že kdo vystuduje teoretický obor, bude se mít jednou dobře. To se ale často pletou. Dobře se budou mít technologové a řemeslníci, je jich totiž zoufale málo. Sklářské firmy jejich práci vyvažují ne bižuterií, ale zlatem.

„Roku 1983 bylo sklářské učiliště ještě samostatné a vychovávalo řemeslníky pro sklářský průmysl,“ vzpomíná Ilona Jindrová, ředitelka novoborské sklářské školy.

„V té době se na sklářském učilišti v Novém Boru, které tehdy ještě nemělo vlastní huť, otevíralo osm tříd prvních ročníků. Například byly dvě třídy rytců. Dneska nemáme ani jednoho, nemáme ani jeden kus, poslední učitele jsem musela propustit,“ upřesňuje Jindrová.

ČR může přijít o konkurenční výhodu

Tyto doby jsou dávno pryč, řemeslníků je málo, jak potvrzuje i Vlastimil Hotaš z Technické univerzity v Liberci, který zpracoval studii současné situace ve sklářství.

„Sklářský průmysl řeší stejný problém jako jakékoli jiné průmyslové odvětví. Je to skutečně fatální nedostatek technicky vzdělaných lidí. Pokud bude chtít Česká republika nějakým způsobem dál fungovat, tak bude muset tuhle otázku řešit,“ říká Hotaš.

„Naše konkurenční výhoda je to, že máme dostatek technicky vzdělaných lidí. Ale tím, jak nám technicky vzdělaní lidé stárnou, odcházejí do důchodu a nemáme novou generaci mladých schopných techniků, tak o tuhle konkurenční výhodu přicházíme,“ upozorňuje.

Firmy motivují stipendii

Problémy s nedostatkem technicky zaměřených studentů pociťuje i uměleckoprůmyslová škola v železném Brodě na Jablonecku. Naštěstí se situace podle ředitelky Zdeňky Laštovičkové pomalu začíná měnit.

Sklárna Moser, české křišťálové sklo

„Díky tomu, že se v poslední době mluví o potřebě technicky vzdělaných lidí a ví se, že mají daleko větší možnosti na trhu práce, tak se tato situace postupně mění. A jsme za to rádi, protože si myslíme, že tradice odborného školství v České republice je velká a společnost bude moci do budoucna určitě na těchto lidech stavět,“ domnívá se Laštovičková.

Nedostatek techniků a řemeslníků pociťují hlavně sklářské firmy. Jedna z firem z Jablonecka se rozhodla pomoci žákovským stipendiem právě na železnobrodské škole.

„Protože samozřejmě i my jako firma vnímáme nedostatek technicky vzdělaných absolventů středních a zejména vysokých škol. Proto jsme se rozhodli podpořit finančně pět nejlepších studentů daného oboru stipendiem ve výši pěti tisíc korun na školní rok, abychom dali najevo hlavně rodičům žáků, že firmy mají zájem o lidi vzdělané v tomto oboru,“ uzavírá personalistka Pavla Řezníčková.

autor: sas
Spustit audio