Sklářský podnik Crystalex spustí v Novém Boru opravenou výrobní linku

20. leden 2015

Sklářský gigant Crystalex spustí na konci ledna v Novém Boru na Českolipsku modernizovanou výrobní linku - práci tam najdou další desítky lidí. Podnik zároveň slaví pět let od obnovení výroby. Na podzim roku 2008 firma zkrachovala a provoz se na dva roky zastavil. Skleničky a další výrobky ze skla začaly z výrobních pásů sjíždět znovu v roce 2010, kdy Crystalex získal nový vlastník. Po pěti letech má společnost skoro 800 zaměstnanců.

„Agenturní zaměstnance, u kterých jsme si vytipovali, že se nám hodí, že splňují všechny naše požadavky, jsme převedli do kmenu. Takže v tuto chvíli máme všechny zaměstnance kmenové,“ říká vedoucí automatizované výroby Jiří Skřivan. Bez jednoho člověka to dělá 800 zaměstnanců Crystalexu CZ.

To nejbližší a nejdůležitější, co nyní novoborský Crystalex čeká, je nájezd tavicí vany po generální opravě. To by mělo být 26. ledna.

„Zhruba před půl rokem byla odstavená, totálně rozbořená a znovu zrekonstruovaná. Zároveň rozšířená tak, aby bylo možné kapacitně navýšit množství kusů. V tuto chvíli finišují poslední kroky k tomu, aby se všechno zdárně povedlo,“ říká vedoucí automatizované výroby Jiří Skřivan. Na vanu jsou napojené dvě plně automatizované linky.

Částečný pohled na automatické linky a tavící vanu

„Linka má lis, foukací stroj, který jsme, s tím jak jsme ho rekonstruovali i zmodernizovali. Jde o foukací stroj, kde je nový prvek spodní elektrické stanice. Ten umožňuje mnohem víc funkcí než klasické pneumatické.“

V tavicí vaně nyní probíhá temperace. Je tam nastavená temperovací 14denní křivka, kde se plynovými hořáky vana zahřívaná tak, aby se dostala na provozní teplotu. Sklářský kmen tam ještě není. Ten se bude zakládat koncem týdne. Připravené jsou i formy do stroje. Ohromná linka nepotřebuje příliš početnou obsluhu.

„Každá linka potřebuje 4 strojníky. To jsou lidé, kteří dělají 12hodinové směny, nepřetržitý provoz, 365 dnů v roce. Pak samozřejmě každá linka potřebuje takzvané seřizovače a technology.“

Přestože na staronovém stroji bude jen několik pracovníků, i tak se budu přijímat další.

„Jen na provozu linky to bude dělat minimálně 35 lidí. Ti budou hlavně při té konečné fázi, jako je leštění, nebo kontrola výrobků. Strojníky do doplnění stavu jsme nabírali od začátku listopadu, protože je potřeba je zaškolit,“ dodává Jiří Skřivan.

Dvě linky, které jsou napojené na sklářskou tavicí vanu, jsou schopné dohromady za den vyprodukovat 50 000 výrobků.

Spustit audio