Sklářskou huť Anna v Novém Boru koupil Bořek Šípek

2. duben 2012

Sklářská huť Anna v Novém Boru, která pomalu upadala v zapomnění, změnila majitele. Koupil jí architekt, designér a sklářský výtvarník Bořek Šípek a splnil si tím sen o vlastní huti.

Světoznámý architekt, designér a sklářský výtvarník Bořek Šípek nikdy nevlastnil vlastní sklářské studio. „Vždy jsem jen spolupracoval s jinými...“ přiznal. Nový Bor si vybral záměrně - pro jeho tradici sklářské tvorby a sklářského řemesla.

Studio vzniklo v bývalé huti Anna, kterou Bořek Šípek odkoupil a na jeho přestavbě pracoval půl roku. K dispozici tu výtvarník má tým sklářů, tradiční sklářskou huť i brusírnu. Studio je připraveno vyrábět skleněné skvosty i podle návrhů jiných sklářů. Zaměstnává desítku lidí a pracuje zatím na jednu směnu. Zhruba osmdesát až devadesát procent produkce je určeno na export. České sklo má podle Bořka Šípka budoucnost.

Bořek Šípek kromě nového sklářského studia také představil i novou kolekci skla. Ta bude vystavená od 6. dubna v brněnské Galerii Sklepení. Kolekce se pak přesune do Milána na mezinárodní veletrh designu a od května bude k vidění v pražském Design Lounge na Malé Straně.

Jen dodáme, že Bořek Šípek se zaměřuje se na originální skleněné výrobky s moderním designem, lustry, vázy nebo umělecké artefakty, které nesou jeho typický, snadno rozpoznatelný rukopis.

autor: Eva Malá
Spustit audio