Sklářské muzeum v Novém Boru prodlužuje jubilejní výstavu až do června

2. únor 2014

Sklářské muzeum v Novém Boru na Českolipsku prodloužilo výstavu ke 120. výročí svého založení. Expozici, která mapuje vývoj sklářství i samotného muzea, mohou zájemci navštívit až do 1. června. Najdou tam i unikáty, které běžně k vidění nejsou.

K popularitě jubilejní výstavy sklářského muzea přispěla i expozice skleněných děl vytvořených v roce 2012 na Mezinárodním sklářském sympoziu.

„My jsme výstavu brali jako příležitost představit věci, které se běžně nevystavují, ať už jde o věci rozměrné, které se nám nevejdou do vitrín ve stálé expozici. Je tady například vystaveno i sklo, které se nehodí do konceptu stálé expozice, jako například francouzské secesní leptané sklo nebo třeba malovaný porcelán," říká ředitelka novoborského sklářského muzea Petra Ajšmanová.

Poprvé se veřejnosti představí i váza, kterou muzeum koupilo poškozenou zhruba před dvěma roky a musela projí náročným restaurováním.

„Ta váza je zajímavá tím, jak byla vyrobená. Bylo to technikou podmalby a v tomto designu má napodobovat intarzii," upřesňuje Petra Ajšmanová.

I když je váza skleněná, na první pohled vypadá jako z keramiky. Muzeum vystavuje i porcelán - vázy, podnosy, talíře nebo i medailony. „Zdejší malíři skla, když nebyla práce ve skle, tak se věnovali malbě porcelánu," dodává ředitelka muzea.

Na výstavě je i skleněná váza, kterou mají návštěvníci možnost vidět vůbec poprvé

V místnostech muzea jsou vitríny se sklem ve stylu art deco a secese, naproti pak sklo ze 70. let minulého století nebo díla současná.

„My jsme se v koncepci nové expozice snažili ukázat výtvarný a stylový vývoj. Chceme, aby návštěvník viděl, jak se sklo vyvíjelo, výtvarně i technologicky. Proto jsme se to snažili ukázat v největší možné míře odlišnosti," popisuje Petra Ajšmanová.

Specifikem sbírky je pak podle ní malované sklo. „Zlatým fondem našeho muzea je secesní malované sklo, jehož sbírku máme asi největší a nejkrásnější na světě," uzavírá ředitelka Sklářského muzea v Novém Boru.

Spustit audio