Skiatlon lyžařů do 23 let v Liberci ovládli Rus Usťjugov a Norka Hagaová

27. leden 2013

Velkou smůlu měla česká lyžařka Karolína Grohová v posledním závodě mistrovství světa do třiadvaceti let. Ve skiatlonu na dvakrát sedm a půl kilometru klasicky a volně ji během přezouvání lyží zradilo vázání a zkomplikovalo jí celou druhou polovinu závodu. Vyhrála Norka Hagaová, mezi muži zvítězil Rus Usťjugov.

Ani bouřlivé fandění nepomohlo českým závodnicím proniknout do první třicítky. Nejvíce se jí přiblížila třiatřicátá Sandra Schutzová. Zlatou medaili si na krk pověsila Norka Ragnhil Hagaová, která vítězství v posledních metrech cílové rovinky doslova ukradla dosud vedoucí Italce Agreiterové.

„Zbývaly mi síly, takže jsem věděla, že mám šanci. Ale byla jsem vážně šťastná, když jsem konečně projela cílem,“ líčila čerstvá vítězka a dodala, že vesecké tratě jí sedí:

„Je vidět daleko před sebe a během závodu navíc můžete sledovat všechny soupeřky na trati. Jezdí se tu opravdu krásně.“

Jedenadvacetiletá Norka zažila v Liberci týden snů. Titul světové šampionky vybojovala nejen ve skiatlonu, ale také na čtvrteční volné desítce. Ve sprintu navíc skončila pátá.

Češkám se hlavně v sobotním skiatlonu dařilo o poznání hůř.

„Já jsem už před závodem měla z té 15 kilometrové trati velký respekt, ale nakonec se mi jelo docela dobře, to bylo takové příjemné překvapení. Ale ta komplikace v té skateové části mi asi nepomohla,“ lituje sedmatřicátá Karolína Grohová, kterou při výměně lyží v polovině závodu potkala obrovská smůla:
„Nešla rozepnout jedna lyže, tak jsem pokračovala na jedné klasické a jedné bruslařské.“

Mezi muži si s dvojnásobnou dávkou kilometrů nejlépe poradil Rus Sergey Usťjugov. Také on vyhrál už čtvrteční volnou patnáctku. Nejúspěšnějším Čechem byl dvaatřicátý Jan Šrail, který v Liberci zažil svůj vůbec první světový šampionát. Zapsal se čtyřicátým pátým místem ve sprintu, čtyřiačtyřicátým v závodě na patnáct kilometrů a dvaatřicátým ve skiatlonu.

„Byla to moje premiéra na takovémhle světovém šampionátu, a asi i jedna z posledních. Takže já jsem spokojený a snad ještě bude někdy možnost,“ říká dvaadvacetiletý Šrail.

V příští sezóně může na mládežnickém mistrovství světa startovat naposledy, pak už se bude muset měřit s takovými jmény, jako jsou Peter Northug, Dario Cologna a nebo Lukáš Bauer.

Třetí Češka Ludmila Horká skončila dvaačtyřicátá. Jakub Gref mezi muži obsadil čtyřicáté páté místo, Jakuba Rádla předjeli soupeři o kolo a závod nedokončil.

autor: Šárka Sudová
Spustit audio