Skiareály v západních Krkonoších i Jizerských horách připravily pro lyžaře řadu novinek

3. listopad 2013

Jako každý rok, i letos si lyžařské areály v západních Krkonoších i v Jizerských horách připravily pro své lyžaře řadu novinek. Snaží se neustále rozvíjet své služby, aby milovníci bílého sportu zůstávali takzvaně doma a neutíkali za zážitky například do Rakouska, Švýcarska nebo do Slovinska. Lyžaři budou mít například v Jizerských horách k dispozici skibus, v Krkonoších zase časomíru.

Služby se na českých horách rok od roku zlepšují. Nicméně podle lyžařů je stále co zlepšovat. Za světem podle nich Česko pokulhává například v množství vleků, nabídce jídla nebo ve výši cen.

„Uvítala bych, kdyby bylo víc vleků na sjezdovkách. Protože tam bývají hlavně o víkendech velké fronty,“ říká slečna. „Mě by se líbilo, kdyby to bylo levnější. Protože, když jde člověk s celou rodinou, je dost drahé,“ dodává mladá žena. „A já bych uvítala poctivější občerstvení, že to není jen o párku v rohlíku a hamburgeru,“ přidává se další.

V Krkonoších, co se týká jídla, kromě klasického rychloobčerstvení rozšířili nabídku i o polské speciality. Jak říká ředitel rokytnického střediska Jiří Krtička, letos areál neinvestoval do velké modernizace, spíš se jim snaží drobnými službami zpříjemnit pobyt.

„Osadit areál wi-fi signálem, aby pokud možno aspoň na hlavních místech, jako jsou třeba nástupiště lanovek a plácky, kde se lidi soustřeďují u bufetu a užívají dne, měli lidi přístup k internetu,“ přibližuje.

Rokytnický lyžařský areál podle něj také připravil také novinku pro rodiny s dětmi. „V areálu Horní Domky budeme vozit děti do 6 let zdarma,“ dodává.

Také časomíra už nebude sloužit jen závodníkům, ale právě rodinám s dětmi. „Dali jsme ji nahoru na sjezdovku Kaprun, bude to více pro děti, méně pro zdatné lyžaře, ale slibujeme si od toho, že si rodiny s dětmi užijí nějakou legraci,“ vysvětluje.

V Harrachově zase zmodernizovali zasněžovací systém. „Je tady poměrně vlhký vzduch a teploty jsou blízké nule. Není to jako v Alpách, kde je suchý vzduch a velké mrazy, kde jde sníh dělat velice rychle,“ upozorňuje náčelník lanovky Milan Goč a dodává: „Při ideálních podmínkách umíme připravit do týdne to středisko tak, aby bylo zasněžené.“

V Jizerských horách přímo na Špičáku se letos podařilo upravit červenou sjezdovku. „Podařilo se nám překlopit tu jakousi rovinu nebo protikopec a současně s tím jde i prodloužení vleku pod lesem, který jsme natáhli asi 120 metrů,“ popisuje ředitel areálů Tanvaldský Špičák, Severák a Bedřichov Pavel Bažant.

Zajímavou novinkou je podle něj i rozšíření parkoviště přímo na Špičáku 1. asi o 30 míst. Na bezpečnost lyžařů navíc budou dohlížet bezpečnostní kamery napojené na městskou policii. „Sledují parkoviště a hlavní příjezdové a odjezdové trasy do Albrechtic,“ dodává marketingový ředitel Petr Bažant.

autor: Eva Malá
Spustit audio