Situace na vodních tocích v Libereckém kraji se uklidňuje

26. únor 2012

Hladiny řek v Libereckém kraji klesají. Na Českolipsku se situace uklidnila, na Ploučnici platí druhý povodňový stupeň a řeka dál klesá. V Rakousích na Turnovsku a v Dolní Sytové na Semilsku se nahromadily ledové kry. Krajská povodňová komise v neděli rozhodla o jejich odstřelu. Ten zřejmě začne v pondělí ráno.

Největší problémy momentálně působí nahromaděné ledové kry na řece Jizeře v obcích Dolní Sytová a také v Rakousích na Semilsku. Voda v Řece Jizeře ale už klesla na druhý povodňový stupeň povodňové aktivity a voda dál opadává. Situace je tu podle operačního důstojníka hasičů stabilizovaná. V obou obcích se ale nahromadily kry až do výše tří metrů a na jejich odstranění technika Povodí Labe nestačí.

Kry se tu daly do pohybu během soboty. V Železném Brodě se sice masa ledu na chvíli zarazila o stavidla na jezu, ta ale nápor nevydržela. V Sytové voda zaplavila deset domů, převážně rekreačních. Hasiči odtud na lodičce evakuovali čtyři lidi, nikdo však nebyl v žádném velkém nebezpečí.

Voda se rozlila také už v pátek večer z Panenského potoka v Pertolticích na Českolipsku. Voda z polí zaplavila místní silnici, zahrady, garáže a sklepy. V Pertolticích a také v nedalekém Brništi hasiči k nejohroženějším domům rozváželi pytle s pískem. V Brništi už je situace v normálu, v Pertolticích zatím platí druhý stupeň povodňové aktivity a voda opadává.

Druhý stupeň povodňové aktivity platí stále v Pelešanech na Semilsku, kde se rozvodnil potok Libuňka a Ploučnice v České Lípě. Na prvním stupni je Ploučnice v Mimoni.Voda ale ve všech zmiňovaných místech pomalu klesá.

Na některých místech Libereckého kraje padá sníh. Během noci připadlo zhruba 5 centimetrů sněhu. V neděli odpoledne od severu srážky ustanou a také se vyjasní. Ve výšce nad 600 metrů nad mořem se můžou tvořit sněhové jazyky a večer náledí na mokrých vozovkách!

autor: Eva Malá
Spustit audio