Sirup z červené řepy

V úterních apetýtových receptech se vracíme k červené řepě. Věděli o ní už lidé ve starověku. Tehdy ale nejedli její bulvy, nýbrž mladé listy. Ty se i dnes dají využít do polévek anebo připravit podobně jako špenát.

S červenou řepou si v kuchyni můžete opravdu vyhrát. Možností existuje nepřeberné množství. My dnes konkrétně nabízíme recept na Sirup z červené řepy, který nám poslala posluchačka Milada.

Budete potřebovat:

  • červenou řepu (množství kolik chceme)
  • citon
  • kyselina citronová
  • cukr
  • malinová třešť

Postup:

  1. Libovolné množství řepy nastrouháme najemno a zalejeme přiměřeným množstvím převařené vychlazené vody.
  2. Vše mám být ponořené.
  3. Přidáme rozkrojený citron a trochu kyseliny citronové a necháme do druhého dne odstát.
  4. Poté scedíme.
  5. Na 1 litr šťávy pak přidáme 1 kilogram cukru, dochutíme citronovou šťávou a také malinovou třeští.

Tip: Pevný podíl řepy, který nám zůstane po scezení, není potřeba vyhazovat. Přidáme jakékoliv ovoce (malina, ostružina, borůvka, černý jeřáb apod.). Chceme-li hladký džem, rozmixujeme a pomocí želírovacího cukru uděláme podle návodu marmeládu.

    Nejnovější recepty

    Více z pořadu

    E-shop Českého rozhlasu

    Závěr příběhu staré Karviné, který měl zůstat pod zemí

    Karin Lednická, spisovatelka

    kostel_2100x1400.jpg

    Šikmý kostel 3

    Koupit

    Románová kronika ztraceného města - léta 1945–1961. Karin Lednická předkládá do značné míry převratný, dosavadní paradigma měnící obraz hornického regionu, jehož zahlazenou historii stále překrývá tlustá vrstva mýtů a zakořeněných stereotypů o „černé zemi a rudém kraji“.