Silná bouřka kácela na Liberecku stromy

29. červenec 2012

Silná bouřka a také prudký nárazový vítr se v sobotních večerních hodinách prohnaly Libereckým krajem. Obavy meteorologů se však nenaplnily. Lokální povodně nebyly nikde v kraji zaznamenané. Nárazový vítr ale kácel stromy. Například v Turnově spadl strom na střechu domu. V Železném Brodě zase strom poničil automobil. Nikomu se ale nic nestalo.

Hasiči během sobotního odpoledne až do půlnoci vyjeli ze svých stanovišť zhruba třicetkrát. Nejvíc času strávili v Turnově, kde spadlý strom poničil střechu domu. Třicetimetrový kolos museli odřezat s pomocí automobilového žebříku. Ten ale nestačil, a tak nakonec přivolali i jeřáb. Na místě byli ještě po dvadvacáté hodině. Hrozilo totiž, že se strom sesune ze střechy a poničí ještě garáž. Další část rozložitého domu zase padala na sousední dům. Nakonec ale z automobilové plošiny větve odřezali a hrozba se nenaplnila.

Vlastně to vše začalo jabloní, která se skácela krátce před čtvrtou hodinou na silnici u Semil. Tu ale hasiči rychle odstranili. Pak ale na Semilsku začaly padat vzrostlejší stromy. Ty už mnohde blokovaly silnice. Padající stromy zaměstnaly hasiče i na Železnobrodsku. Přímo v Železném Brodě spadl strom na elektrické vedení a dvě auta. Další zatarasily silnici z Jablonce nad Nisou do Železného Brodu. Šest stromů hasiči likvidovali na silnici v Nové Vsi nad Popelkou směrem na Starou Paku a strom o průměru asi 20 centimetrů spadl i do kolejiště mezi Martinicemi a Bělou. V pozdních večerních hodinách pak hasiči ještě vyjeli k popadaným stromům do Radvánovic na Českolipsku a k Hrubé Skále na Semilsku. Kupodivu ale vedení elektrického proudu bouřka téměř neponičila. Energetici řešili na vysokém napětí pouze jednu poruchu.

Ze sklepa a přízemí domu v Jablonci odstraňovali hasiči vodu, která vystoupala asi na deset centimetrů. Meteorologové sice hrozili, že by mohlo dojít k lokálním povodním. To se ale naštěstí nevyplnilo. Akorát podle hlásných měřičů Povodí Labe se trochu rozvodnila řeka Kamenice. Krátce po dvaadvacáté hodině se tu výška vody dostala na první povodňový stupeň. Do rána ale klesla. Hladina vody stoupá akorát v Jizeře u Železného Brodu. Zatím ale nedosahuje ani prvního stupně. Přestalo pršet, a tak můžeme předpokládat, že i tam se brzy voda dostane zase do normálu.

autor: Eva Malá
Spustit audio