Sídliště Sever v České Lípě odpojuje dodavatele tepla. Ostatní si tak asi připlatí

29. duben 2013

V České Lípě si obyvatelé asi připlatí za teplo. Společnost CPI BYTY odpojí od centrálního vytápění byty na českolipském sídlišti Sever. To se může promítnout do ceny tepla pro ostatní odběratele.

„Když to takhle půjde, my už to z důchodu těžko utáhneme. Když je člověk sám a žije jenom z jednoho důchodu, tak je to neúnosné," stěžuje si důchodkyně Vladimíra Mrňová. Jak prozradila, snaží se topit úsporně.

„Netopím ve všech místnostech. V ložnici netopím, ale když jsou velké mrazy, tak tam taky topím," krčí rameny Vladimíra Mrňová.

Za zdražením tepla v České Lípě je odpojení zhruba 1600 bytů společnosti CPI BYTY na sídlišti Sever od Českolipské teplárenské. Předsedkyně představenstva Českolipské teplárenské Jitka Holčáková s odpojením od centrálního zdroje tepla nesouhlasí.

„Odpojení od centrálního zásobování teplem považujeme za nekoncepční krok a z dlouhodobého pohledu za nevýhodné nejen pro obyvatele sídliště Sever. Odpojení nepřináší pro zákazníky úspory na spotřebě tepla," uvedla Jitka Holčáková a zdůraznila:

„Má naopak špatný vliv na životní prostředí budováním nových kotelen. A také bude mít dopad do ceny pro ostatní obyvatele města.“

Zdražení tepla po odpojení domů na českolipském sídlišti nebude nějak dramatické.

„Předpokládáme změnu pouze v jednotkách procent. Opravdu v současné chvíli jenom předpokládáme," říká předsedkyně představenstva Českolipské teplárenské Jitka Holčáková a vysvětluje, proč se cena může zvýšit:

„V ceně tepla jsou dvě složky. Jsou to palivové náklady, kde dojde ke snížení palivových nákladů, a potom jsou to stálé náklady, které budou rozpočteny do menšího počtu gigajoulů."

02876571.jpeg

Podle ředitele CPI BYTY Daniela Bacíka společnost investovala v uplynulých dvou letech do oprav domů a bytů v Česku skoro miliardu korun. Podle něj s opravami je třeba řešit také stále rostoucí náklady na služby a energie.

S novou technologií si slibují v České Lípě především výraznou úsporu v nákladech na teplo ze strany nájemníků, a to až o 20 %, a nezávislost na monopolním dodavateli. Přesto jsou některé domy na českolipském sídlišti, které patří CPI BYTY, stále nezateplené.

Úspory jsou i v důkladné termoizolaci domu

„To, že může dojít na zateplení domu ve střednědobém horizontu, na to určitě myslíme. Máme to v plánu. Prostě začínáme jednotlivými kroky," říká mluvčí společnosti CPI BYTY Michaela Winklerová a pokračuje:

„Došlo k výměně plastových oken. To byl první z těch kroků. Druhý je právě snížení energetické náročnosti, ať už je to opravou domů samotných nebo právě vyjednáním lepších podmínek médií, ať už je to teplo, energie, voda."

Podle certifikovaného termodiagnostika Vladislava Kuchaře lze změnou dodavatele tepla ušetřit. Výraznější úsporu ale zajistí obyvatelům domu zateplení pláště a kompletní výměna oken.

Od centrálního vytápění se také odpojil majitel sídliště ve Šluknově. Ten instaloval v domech kotle na tuhá paliva. Zatím mu hrozí, že kotelny v domech bude muset zrušit, protože je zřídil bez povolení.

autoři: Marína Dvořáková , Tomáš Mařas
Spustit audio