Seznamte se: zebří mláďata v Liberci – Haidar a Keigo

17. červenec 2018

Haidar a Keigo – to jsou jména vzácných malých hřebečků, kterými se nově pyšní nejstarší zoologická zahrada v České republice. Libereckým chovatelům se totiž opět podařilo rozmnožit zebry bezhřívé.

Právě mláďata tohoto poddruhu zebry stepní se stávají nejen pro libereckou zoo velkým přínosem. Jsou totiž zapsaní v červené knize ohrožených zvířat.

Zoologických zahrad, které chovají zebry stepní, je pouze osm na celém světě a ve všech těchto zahradách je dohromady pouze 38 jedinců.  „Zebra bezhřívá je na velkém úbytku a zdá se, že v následujících letech dojde k dalšímu propadu,“ komentuje hlavní zoolog Luboš Melichar.

Zebrám bezhřívým se v Liberci daří

Liberecká zoologická zahrada chová zebry bezhřívé od roku 2006 a za tu dobu se zde narodilo už šest mláďat tohoto lichokopytníka. Díky tomu se stává jednou ze tří zahrad, ve kterých se těmto zebrám daří aktivně množit. „Význam chovu je umocněn tím, že se může velmi dobře stát, že o tyto zebry planeta v nejbližších letech přijde,“ dodává Melichar.

Tento vzácný poddruh zebry stepní můžete v liberecké zoologické zahradě navštívit ve výběhu žiraf.

autor: Lucie Fürstová
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.