Sex není pouze samotný akt, ale i to, co mu předchází a co následuje. Vše má přínos pro naše zdraví

13. leden 2024

Magazín o zdravém životním stylu. Poslouchejte Šarm:

  • 01:05 Rozhovor s hudebním skladatelem Janem Jiráskem
  • 05:50 Návrhářka Jitka Šedová: Módní trendy a kožešiny
  • 09:38 Je lepší parfém nebo toaletní voda? Kterou voňavku vyzkoušet?
  • 13:30 Jaké jsou benefity sexu pro naše zdraví? 
  • 18:16 Jak začít cvičit a nepřestat!

Vítám ve studiu psychiatra a sexuologa MUDr. Jana Zbytovského. Jako téma rozhovoru jsme zvolili sex a jeho vliv na naše zdraví. Co všechno nám může sex přinést do života?
Na to je stručná odpověď, může přinést vlastně všechno. Protože sexualita nás provází celým životem. Je to totiž pudová záležitost. Ty hlavní pudy máme vrozené, kdy o nich nerozhodujeme v podstatě svou vůlí, ale prostě se nám to děje, když to tak řeknu.

Čtěte také

Sexuální prožívání je spojeno se silnou emocí. Vůbec s jednou z těch nejsilnějších emocí, které jsme schopni zažívat a je vázána na vznik vztahu. Pozitivní emoce, že ti dva lidé spolu sdílejí něco velmi těsného, blízkého a intimního, to je právě syceno sexualitou.

A většina našich vrozených pudů, pokud nejsou patřičně uspokojovány během našeho života, tak přináší narušení vztahů, které jsou založeny na sexualitě. Když lidé spolu neumí onen vztah vybudovat nebo jej udržet, tak to má samozřejmě nejen vliv na rodinu a děti, ale také samozřejmě na samotného toho člověka. Jakkoliv si třeba namlouvá, že to dobře překonal.

Jak tedy sexuální vztah udržet i ve středním nebo starším věku?
Je velmi důležité pracovat na tom, pokud je to možné, aby zvyk a stereotyp nebyl příliš devastující. Aby nás sex přestal úplně bavit. Velmi zdůrazňujeme, že u těch dlouhodobých vztahů nejde pouze o sexualitu v ložnici, jak se říká, ale jde také o to, spolu tráví ti lidé volný čas.

U dlouhodobých vztahů nejde pouze o sexualitu v ložnici, jak se říká, ale jde také o to, jak spolu tráví ti lidé volný čas.
MUDr. Jan Zbytovský, psychiatr a sexuolog

Pokud spolu stráví víkend s pěknými společnými zážitky, které mají emocionální dohru, tak to potom třeba i přejde do onoho intimního sblížení. Protože je to tak vlastně naladěno. Kdežto pokud tráví volný čas a víkendy každý zvlášť, jeden na fotbale a druhý třeba nějakou kulturou, tak pak po čase zjistí, že vedle sebe žijí dva cizí lidé, kteří si nemají pořádně o čem povídat.

Jaké jsou tedy ony benefity sexu, co se týče našeho zdraví?
Je to přinejmenším fyzická činnost. Chtěl jsem říci původně poměrně náročná, ale každopádně je to důležitá aktivita.

Čtěte také

A chci zdůraznit, že nejde pouze o samotný sexuální akt, ale také o to, co mu předchází, a také co po něm následuje. To nesmírně prospívá fungování celého organismu ve smyslu vlivu na oběhovou soustavu, na srdce, na všechny naše orgány.

A samozřejmě také na mozek. Ta aktivita velice prospívá vylučování nejrůznějších hormonů, které působí na zlepšování nálady, snižování úzkosti, dokonce se produkuje takzvaný hormon štěstí, který navozuje pocit blaženosti a příjemného uspokojení.

Je také známo, že lidé, kteří naopak dlouhodobě abstinují po sexuální stránce, tak mívají spíše sklony k depresivním náladám a k úzkostným stavům. A zdravý spánek je další faktor. Daleko lépe se usíná a spí po takto příjemných aktivitách než bez nich.

To vše a ještě mnohem víc v magazínu o životním stylu Šarm v sobotu po 18 a neděli po 11 hodině. Na setkání s vámi se těší Lada Klokočníková.

Spustit audio

Související

Více o tématu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.