Severočeské muzeum se otevírá téměř po půl roce. Zahajuje výstavou o historických toaletách

22. květen 2014

Po téměř pětiměsíční přestávce je dnes poprvé otevřené Severočeské muzeum v Liberci. Návštěvníky láká na řadu novinek. Mohou se těšit na zpřístupněné gotické nádvoří zvané Rajská zahrádka. Opraven je také malý výstavní sál, do velkého výstavního sálu se vrátily původní lampy staré více než sto let.

Otevření muzea provází i tradiční výstava studentů liberecké univerzity Bakalaureáty a velmi netradiční výstava o historických toaletách s názvem Královské posezení.

„Je to taková zajímavá souvislost. Protože se chystáme na rekonstrukci návštěvnických toalet, která proběhne přes léto. Tak je to taková dobrá spojitost vzít ty toalety pěkně od podlahy, od největší historie. A my tady, doufejme, po úplném otevření muzea, budeme mít toalety zbrusu nové pro návštěvníky,“ vysvětluje kurátorka výstavy Kateřina Nora Nováková.

Mezi nejstarší exponáty výstavy patří dřevěné stolice, které vypadají jako sedací nábytek. „Po odklopení víka tam najdeme nočník, který se dal vyndávat,“ popisuje.

Dále jsou tu dřevěné mísy s poklopy nebo toaleta, která vypadá jako křeslo. „To je pro lidi, kteří už na tom nebyli moc dobře fyzicky, ve stáří jen seděli,“ naznačuje kurátorka.

K vidění je na výstavě i řada keramických záchodů a keramických, měděných či cínových umyvadel. Současné toalety se pro návštěvníky zatím ale zrenovovat nepodařilo. Ředitel muzea Jiří Křížek říká, že i přesto měli plné ruce práce.

Návštěvníci se můžou těšit i na Rajskou zahrádku

„Podařilo se nám rozšířit výstavní prostory o takzvanou Rajskou zahrádku. Což je v podstatě muzejní nádvoří a málokdo to zná,“ popisuje ředitel.

„Tady je náhrobek jednoho francouzského šlechtice. Tady zase vidíme chrliče na vodu, které jsou pojaty v podobě tehdejších stavitelů,“ ukazuje.

Kromě Rajské zahrádky a výstavy Královské posezení si návštěvníci mohou prohlédnout i práce studentů liberecké univerzity. Tradiční Bakalaureáty muzeum hostí už podvacáté.

Výstava o historických toaletách v Severočeské muzeu
autor: Eva Malá
Spustit audio