Severní Čechy čeká zlevňování energií, voda naopak podraží

31. prosinec 2013

Od Nového roku v severních Čechách zlevní energie. Cena elektřiny klesne v průměru o 12 procent a ceny plynu o šest. O necelá čtyři procenta naopak podraží voda.

Severočeská vodárenská společnost, která zásobuje pitnou vodou převážnou část Ústeckého a Libereckého kraje, zvyšuje cenu vody na 92 korun a 46 haléřů.

Od Nového roku ale zaplatí víc za vodu i lidé na Semilsku, a to téměř nejvíc v republice. Za kubík vody dají necelých 96 korun. Podle Vodohospodářského sdružení Turnov je zdražení nutné kvůli investicím.

Zdražení vody v dalších částech Ústeckého a Libereckého mají podle Severočeské vodárenské společnosti také na svědomí nutné investice, peníze půjdou do vodovodního řadu a nebo čistíren odpadních vod.

Navíc lidé s vodou šeří a kvůli tomu se investice do oprav rozpočítávají na méně protočených litrů.

Jak se změný ceny na severu Čech?
- elektřina: zlevní v průměru o 12 procent
- plyn: zlevní v průměru o 6 procent
- voda: zdraží na 92,46 Kč
(Severočeské vodovody a kanalizace)
a 96 Kč (Vodohospodářské sdružení Turnov)

Kubík pitné vody bude na severu Čech od Nového roku stát 47 korun a 30 haléřů. Spolu se stočným, které podraží na 45,14 koruny bude cena 92 korun a 46 haléřů za kubík vody.

Zlevnit by naopak mohla elektrická energie, v průměru o 12 procent. Cena plynu by měla následovat elektřinu, i když tak výrazné snížení nenabídne. Klesne zhruba o 6 procent. Konkrétní úspora ale závisí na dodavateli energií, se kterým má zákazník podepsanou smlouvu.

V některých městech lidé ušetří i na poplatcích za svoz odpadu. „Díky tomu, že nám náš partner vyšel vstříc, tak můžeme svoz odpadů zlevnit. Jsou to řádově stokoruny,“ říká primátor Jablonce nad Nisou Petr Beitl z ODS.

V Jablonci zlevní také dosud nejdražší teplo v Česku.

Za odpady mohou velmi výrazně ušetřit v novém roce také obyvatelé Turnova na Semilsku. Tamní radnice chce motivovat lidi ke třídění.

A tak kdo bude poctivě dávat do pytlů zvlášť plasty, sklo, papír nebo tetrapaky, dostane slevu na svoz směsného odpadu. Ti nejlepší třídiči mohou ušetřit oproti roku 2013 až polovinu.

autoři: bach , sas
Spustit audio