Seriál: Zásady první pomoci

28. říjen 2019

Český červený kříž letos slaví sto let. Proto jsme si pro vás připravili seriál, ve kterém si připomeneme zásady První pomoci. Našimi průvodci jsou Karel Studený, ředitel Oblastního spolku Českého červeného kříže v Liberci a Yvona Bejblová, instruktorka Českého červeného kříže.

Náš seriál začneme tématem dárcovství krve. Podle Karla Studeného je krev nenahraditelnou tekutinou, která se nedá vyrobit a medicína se bez ní neobejde, proto jsou stále potřeba dárci krve. Darovaná krev najde uplatnění především v nemocnicích; ale také ve farmaceutickém průmyslu, kde se z krve a jejich derivátů vyrábějí léčiva.
V Libereckém kraji je registrováno na 7 000 dárců krve, pořád to ale nestačí. Pokud se chcete stát dárcem, je potřeba nejprve navštívit svého praktického lékaře, který Vám udělá kontrolní odběr, nebo můžete přijít přímo na transfúzní stanici v Liberci. Tím se zjistí, zda jste vhodným dárcem a pokud ano, čeká Vás první odběr. Kolik se při odběru odebírá krve, co se děje po odběru krve, na co má dárce po odběru nárok a také jak často může dárce jít na odběr krve – to vše se dozvíte ve zvukovém záznamu.

Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.