Senior taxi má na Liberecku úspěch. Handicapované a seniory vozí k lékaři, do města i do přírody

16. březen 2016

V Libereckém kraji vzrůstá poptávka po speciálních taxících pro seniory a handicapované. Sociální automobil už šestým rokem provozuje Dopravní podnik měst Liberce a Jablonce nad Nisou. Klienty převáží do sociálních a zdravotnických zařízení.

Dopravní podnik měst Liberce a Jablonce nad Nisou není jediným provozovatelem sociálního taxi. Dalším je takzvaný Taxík Maxík, který teď provozuje i Komunitní středisko Kontakt. Kvůli vysokému vytížení přemýšlí o rozšíření služby. „Je to služba, která je z hlediska nabídky poddimenzovaná. Poptávka je vyšší než časové možnosti poskytovatelů,“ tvrdí Michal Dufek, ředitel Komunitního střediska Kontakt.

„Denně odvezu od patnácti do dvaceti lidí,“ říká Zdeněk Kouďa, řidič sociálního vozu, který přepravuje seniory a handicapované třeba k lékaři nebo do stacionáře.

Velmi pozitivní ohlasy mají na speciální taxi také ve Vratislavicích nad Nisou. „Auto se v podstatě nezastaví. Využívají to pro potřebu dojezdu do nemocnice, do kláštera, na poštu,“ říká Lukáš Pohanka, starosta Vratislavic nad Nisou ze Starostů pro Liberecký kraj. „Máme tu i jeden kuriózní případ, kdy nám volala osmdesátiletá babička s tím, že by chtěla odvézt na Mojžíšův pramen a navštívit vratislavické lesy kvůli houbaření,“ dodává Lukáš Pohanka.

Převoz sociálním vozem si musí zájemci telefonicky předem objednat. Jízda pak stojí od dvaceti do třiceti korun.

autor: Eva Malá
Spustit audio